Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


Αντισυνταγματική την φορολόγηση ορισμένων επιδομάτων/παροχών/αποζημιώσεων έκρινε το ΣτΕ με μερικές από τις τελευταίες αποφάσεις του έχοντας βασικά σαν γνώμονα το σκεπτικό της απόφασης ΣτΕ 29/2014, σύμφωνα με την οποία κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ.) που,κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός.

Αναλυτικά το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την φορολόγηση των παρακάτω :

-Την πάγια μηναία αποζημίωση που χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για την κάλυψη των δαπανών στις οποίες αυτοί υποβάλλονται για την δημιουργία και διαρκή ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και για την συμμετοχή σε σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια. (ΣτΕ 2306/2014 )

-Την πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια που δίδεται στο προσωπικού των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.) (ΣτΕ 733/2014 )

-Το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που χορηγείται κατ’ εφαρμογή των ν. 2685/1999 και 2594/1998 στους αποσπώμενους στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαστικούς λειτουργούς. (ΣτΕ 727/2014 )


http://www.taxheaven.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια