Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

ΣΤΕ: ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥΑντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η φορολόγηση των επιδομάτων βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Η φορολόγηση των επιδομάτων ξεκίνησε το 2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.

Τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησε η υπόθεση της διευθύντριας του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου».

Το 2012, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.

Η Ολομέλεια συνταυτίστηκε με τις απόψεις του Τμήματος, κρίνοντας ότι τα επιδόματα δίνονται για κάλυψη πρόσθετων δαπανών στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η φορολόγηση των επιδομάτων κρίθηκε έτσι αντισυνταγματική σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και τη φορολόγηση του ειδικού ερευνητικού επιδόματος που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων.


http://www.tovima.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια