Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Ψηφίστηκε, από το Γ' θερινό Τμήμα της Βουλής και συγκεκριμένα από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, η τροπολογία που αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. Ιδιαίτερα έντονη ήτα η αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, εν όψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Αντίθετα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να αγοράσουν με ελάχιστα χρήματα από το ΤΧΣ, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
«Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν θέλετε να βάλετε τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, οφείλετε τουλάχιστον να μετατρέψετε αυτά τα 3 δισ. σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.


http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια