Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΡΥΘΜΙΣΗ - ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑ, ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ



Διετή διάρκεια και για χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2013 θα έχει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που θα συζητηθεί την Τετάρτη στο ραντεβού του κ. Νίκου Δένδια με την τρόικα.

Η ρύθμιση που έχει τη μορφή νομοσχεδίου θα επιτρέπει την ενιαία αντιμετώπιση των χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες και Δημόσιο με πρόβλεψη για διαγραφή των απαιτήσεων από πρόστιμα και προσαυξήσεις και παράλληλη αποπληρωμή του υπολοίπου του ποσού σε μακροχρόνιες δόσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάνουν έως τις 120 δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι οριζόντιος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα θα αποφασίζεται εξατομικευμένα για τις μεγάλες. Ως ασφαλιστική δικλίδα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που κάποιος αθετήσει μία δόση, η οφειλή θα αναβιώνει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας είχε χθες συνεργασία για το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, η τρόικα δεν έχει διατυπώσει κάθετες αντιρρήσεις στη σχετική ρύθμιση. Αντίθετα φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως, ζητώντας ωστόσο στοιχεία για το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων των οφειλών προς Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αντιθέτως, οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον (αναβαλλόμενος φόρος), ενώ κεφάλαια ύψους 20-22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν. Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν το 18% από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει, θα υπάρξει καθαρό όφελος για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο, θα καλύπτει • Τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 900.000 ευρώ και μέχρι 9 εργαζόμενους. Η διαδικασία θα προβλέπει την αυτόματη ένταξη στη ρύθμιση και των οφειλών προς το Δημόσιο, σε περίπτωση που υπάρχει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών. Δηλαδή η συμφωνία των ιδιωτών θα συμπαρασύρει και το Δημόσιο. • Τις μεγάλες επιχειρήσεις, που σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, υπολογίζονται στις 10.000, για τις οποίες θα ισχύσουν οι ίδιες ρυθμίσεις για τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, αλλά η απόφαση θα είναι εξατομικευμένη για κάθε μία ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία θα είναι δεσμευτική για το σύνολο των πιστωτών όταν σε αυτή συμφωνεί το 60% των πιστωτών, ενώ δεν θα είναι δεσμευτική όταν συμφωνεί το 50% των πιστωτών. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά είναι υπό διαβούλευση. Οπλο γα την ταχύτερη εκκαθάριση επιχειρήσεων που δεν έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα που θα δίνεται στο 40% των πιστωτών να προχωρήσουν, υπό την καθοδήγηση του ειδικού διαχειριστή, ο οποίος θα είναι ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο, στην πώληση ή την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης. Η διαδικασία ονομάζεται «Εκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης» και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς τις διοικήσεις που δεν συναινούν σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, κάνοντας κατάχρηση της ιδιότητας του μετόχου.

Βασική αρχή του νομοσχεδίου θα είναι η εθελοντική συμφωνία μεταξύ πιστωτών και επιχείρησης για τη ρύθμιση των οφειλών, εξωδικαστικά. Η δικαστική συνδρομή θα ζητείται στις περιπτώσεις, που πρέπει να καλυφθούν δικαιώματα μειοψηφίας, δηλαδή όταν δεν έχει συμφωνήσει το σύνολο των πιστωτών μιας επιχείρησης και αυτό μόνο για λόγους επικύρωσης της συμφωνίας και όχι για λόγους που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

http://www.kathimerini.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια