Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ "ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου
Με το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπονται ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή της πολιτικής δίκης, ιδίως με την καθιέρωση μόνο έγγραφης διαδικασίας χωρίς εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο (άρθρο 237 του νέου Κώδικα). Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία πλήττει πρωτίστως τους πολίτες που καταφεύγουν στο θεσμό της δικαιοσύνης για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, καθώς είναι προφανές ότι υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η ποιότητα διάγνωσης των ιδιωτικών διαφορών. Η νέα διαδικασία πλήττει όμως και τους δικηγόρους, καθώς τους απομακρύνει από την προφορική διαδικασία του ακροατηρίου (τους μένει πλέον μόνο το ποινικό ακροατήριο), κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική είσπραξη των αμοιβών τους.


Το δικηγορικό σώμα είναι τώρα η ώρα, μετά από την δραματική μείωση της δικηγορικής ύλης, την άδικη υπερφορολόγηση και τις παράλογα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, να απαντήσει δυναμικά αλλά κυρίως δημιουργικά στη νέα προκλητική μεταρρύθμιση και όχι (μόνο) με το μέτρο της αποχής. Έχει φτάσει η στιγμή για την καθιέρωση της υποχρεωτικής χρονοχρέωσης κάθε δικηγορικής υπηρεσίας και εργασίας και την θέσπιση της "δικηγορικής επίσκεψης" στα πρότυπα της ιατρικής, με την καταβολή ελάχιστου αντιτίμου για την επίσκεψη του πελάτη στο δικηγορικό γραφείο ή εταιρία. Επίσης κατά τα πρότυπα του γερμανικού Κώδικα Δικηγορικών Αμοιβών (Rechtsanwaltsvergütungsgesetz-RVG) θα πρέπει να καθιερωθεί από κάθε Δικηγορικό Σύλλογο αντίστοιχος Κώδικας με αναλυτικό δεσμευτικό πίνακα χρεώσεων κάθε εξωδικαστικής δικηγορικής εργασίας. Οι εξωδικαστικές χρεώσεις θα πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά και ανεξαιρέτως από όλους τους δικηγόρους κατά τα πρότυπα τήρησης της δικηγορικής αποχής (όπου επιλαμβάνεται το πειθαρχικό σε περίπτωσης παράβασης), ενώ μπορεί και γι αυτές τις εργασίες να προβλέπεται η έκδοση γραμματίου από τον οικείο σύλλογο προκειμένου να γίνονται και οι κάθε είδους παρακρατήσεις. Η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της χρονοχρέωσης για κάθε δικηγορική εργασία θα αποτρέψει κάθε άλλοθι για παροχή "τζάμπα" δικηγορικών υπηρεσιών, ενώ ειδικότερα η θέσπιση της "δικηγορικής επίσκεψης" κατά τα πρότυπα της ιατρικής, η οποία ως γνωστόν τηρείται καθολικά και ανεξαίρετα από όλους τους ιατρούς, θα παύσει επιτέλους τα διαδεδομένα φαινόμενα δωρεάν απασχόλησης των δικηγόρων και το "ψάρεμα" νομικών συμβουλών και πληροφοριών από τζαμπατζήδες υποψήφιους πελάτες.
Είναι ιστορική ευκαιρία για το δικηγορικό σώμα, στο προσεχές δημοψήφισμα όπου θα αποφασίσει για το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να κληθεί να απαντήσει επιπλέον με ένα ναι ή όχι στην καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της χρονοχρέωσης και της δικηγορικής επίσκεψης. Τώρα που η πολιτεία διώχνει τον δικηγόρο από τη δικαστική αίθουσα, θα πρέπει αυτός να κατοχυρώσει μια για πάντα την δουλειά που κάνει εκτός αυτής.

http://legalnews24.blogspot.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια