ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΕΔΑΔ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση μετά από προσφυγή δύο γυναικών, από την Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου.

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΝΟΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ




Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για την υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων κατάργησης, ως αντισυνταγματικών, διατάξεων του Ν 4093/2012, σε συμμόρφωση με όσα έκρινε το Δικαστήριο του άρθρου 88 § 2 του Συντάγματος, με την υπ’ αριθμ. 88/2013 απόφασή του.

ΑΠ: ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ


Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με τις υπ΄ αριθμ. 5, 6/2014 αποφάσεις της έκρινε συνταγματικό το Ν. 3260/2004, στον οποίο προβλέπεται η αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου - χωρίς αποζημίωση - των Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων, οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ


Γνωμοδότηση Εισ.Αρείου Πάγου 1/2014: Διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου κατά την διενέργεια φορολογικών ελέγχων.: "Με το υπ` αριθμ.πρωτ.ΔΕΛ Α 1011476 ΕΞ.20142-1-2014 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ζητείται (δια του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος) η γνώμη μας, περί της ακολουθητέας διαδικασίας για την παροχή στοιχείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Χώρας σε εντεταλμένους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, όταν οι τελευταίοι διενεργούν ελέγχους για τον προσδιορισμό, βεβαίωση και είσπραξη εσόδων του δημοσίου.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΕΙΡ. ΧΑΝΙΩΝ: ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΜΕ ΧΡΕΟΣ 97.000 ΕΥΡΩ



Με την με ημερ. 10-04-2014 απόφαση του το Ειρηνοδικείου Χανίων, δέχτηκε την αίτηση δανειολήπτη και του χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, για τη ρύθμιση των οφειλών του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το άρθρο 781 Κ.Πολ.Δ.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ


Δυνατότητα αναβίωσης του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαδικασία της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για εργαζόμενους και εργοδότες καθώς και άρση των εμποδίων για την προσφυγή της ΓΣΕΕ σε διεθνή δικαστήρια, προσφέρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της, η οποία είχε ληφθεί πριν από ένα χρόνο, επί προεδρίας στο ΣτΕ του πρώην προέδρου κ. Κ. Μενουδάκου και χθες, απλώς, δημοσιεύτηκε. Κατ’ αρχάς η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφασή της (αρ. 2307/2014) έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η ΓΣΕΕ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 3, παράγραφοι 1,2 και 4 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 που είχε κυρωθεί από τη Βουλή στο πλαίσιο του 2ου αναθεωρημένου μνημονίου.

ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ: ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ



Μία πρώτη αρχική σημείωση για τους Φοιτητές Νομικής με βάση προσφάτως δημοσιευμένο άρθρο στην ABΑ Journal είναι η ακόλουθη : "Αρουραίοι - πειραματόζωα που γυμνάζονται ασταμάτητα στον τροχό τους, παράγουν το διπλάσιο ποσοστό νέων, εγκεφαλικών κυττάρων, από τους αντίστοιχους που επιλέγουν καθιστική ζωή."

ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων θα μπορούν να γίνονται πλέον καθ' όλο το 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ


Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται μεν ότι «η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να

ΕΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ



Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε σχεδόν ομόφωνα ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012, περικοπές των συντάξεων των Δικαστικών, Εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΣΑ



Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που αναδείχθηκε κατά τις αρχαιρεσίες της 4ης Μαρτίου 2014.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ



Στις 30 Ιουνίου, με τη λήξη του δικαστικού έτους, αποχωρούν από το δικαστικό Σώμα ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μιχάλης Θεοχαρίδης και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, όπως επίσης και άλλοι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου, ανώτατου ορίου ηλικίας.

ΣΤΕ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΠΙ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


ΣτΕ (ΟΛ) 2125/2014: Έγκυρη η νομοθετική πρόβλεψη μειωμένου επιτοκίου για τις οφειλές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. "Με το άρθρο άρθρο 6Δ του ν. 2362/1995, που προστέθηκε με το άρθρο 9 του ν. 3871/2010, επιβάλλεται η συμμόρφωση των ετήσιων προϋπολογισμών προς το

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΑΠΘ


Το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ και η Βιβλιοθήκη ΑΠΘ παρουσιάζουν τα ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΑΠΘ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΔΜΗΔ ΓΙΑ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Ένα καινοτόμο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο εισάγει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις» [link] που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί από το Α’ Θερινό Τμήμα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ


Στις 26 Ιουνίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και ώρα 11.00 π.μ. η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Κλάδο Ουσιοεξαρτήσεων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

ΔΕΕ: ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΑ - ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ


http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2014.194.01.0003.01.ELL
Απόφαση του Δικαστηρίου (τρίτο τμήμα) της 30ής Απριλίου 2014 [αίτηση του Landesverwaltungsgericht Oberösterreich (πρώην Unabhängiger Verwaltungssenat des Landes Oberösterreich) (Αυστρία)] για την έκδοση προδικαστικής απόφασης — υποθέσεις με διαδίκους τους Robert Pfleger, Autoart a.s., Mladen Vucicevic, Maroxx Software GmbH, Ing. Hans-Jörg Zehetner
(Υπόθεση C-390/12) (1)