Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ


Σύμφωνα με άρθρο της Guardian οι ικανότητες και η εμπειρία που αποκτώνται από τους φοιτητές της Νομικής μπορούν να ωφελήσουν και σε άλλες επαγγελματικές επιλογές, χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτική.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι επέλεξαν την Νομική, λόγω μιας έμφυτης αίσθησης για Δικαιοσύνη και δημόσια συνεισφορά, αξίες που συνδυάζονται απόλυτα με τον ευρύ ορισμό ενός πολιτικού.

"Μελετώντας τους νόμους μαθαίνει κανείς πώς να κατασκευάζει επιχειρήματα, να σκέφτεται κριτικά και να αμφισβητεί, στοιχεία που αποτελούν πολύτιμες δεξιότητες για μια καριέρα στην πολιτική," λέει η Megan Carrick, φοιτήτρια της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και συνεχίζει προσθέτοντας ότι
" οι σπουδές της Νομικής σχολής επιτρέπουν την κατανόηση της εφαρμογής και των διαφορετικών ερμηνειών μιας πολιτικής επιλογής μέσα στην κοινωνία, η οποία είναι η βάση για την εμπέδωση των επιπτώσεων και των περιορισμών της άσκησης της πολιτικής εξουσίας."

Παραδείγματα πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον οι οποίοι γνωρίστηκαν στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale, ο Μπαράκ Ομπάμα και πλήθος φημισμένων πολιτικών των ΗΠΑ, επέλεξαν την Νομική Σχολή ως ¨προθάλαμο¨ για να καταλήξουν στον πολιτικό στίβο. Στη Βρετανία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία σχετικά με το κοινωνικό υπόβαθρο των βουλευτών, περίπου το 14% των βουλευτών το 2010 ήταν πρώην δικηγόροι.

Ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικές καριέρες στην πολιτική, πέρα από την ανάδειξη στο βουλευτικό αξίωμα. Πολλοί απόφοιτοι Νομικής καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας ως κοινοβουλευτικοί ερευνητές, που παρέχουν πρακτική υποστήριξη και ενημέρωση σχετικά με το νομοθετικό έργο και τη σύνταξη νομοσχεδίων. Θέσεις που απαιτούν την επεξεργασία πλήθους πληροφοριών και δεδομένων, ικανότητα που κάθε απόφοιτος Νομικής διαθέτει από τις σπουδές του, μέσα από την μελέτη πολυσέλιδων δικαστικών αποφάσεων και συγγραμμάτων.

Όσον αφορά την προσφάτως ανακοινωθείσα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, τα 10 μέλη της που έχουν σπουδάσει στη Νομική Σχολή είναι τα ακόλουθα:

Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Δρίτσας Θεόδωρος
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης
Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης

Τέλος, στην εξέχουσα θέση της Προέδρου της Βουλής έχει προταθεί η κα Ζωή Κωνσταντοπολου.

http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια