Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Η ΡΗΤΡΑ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΗ Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να κρίνει επί της συνταγματικότητας της κατάργησης της «ρήτρας μονιμότητας» σε ορισμένες επιχειρήσεις, από το Μνημόνιο ΙΙ, με την έκδοση της υπ.αρ. 6/28.2.2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η επίδικη «ρήτρα μονιμότητας» αναφέρεται στους όρους, που περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή κανονισμούς ορισμένων επιχειρήσεων, οι οποίοι προέβλεπαν αυξημένη προστασία των μισθωτών από τυχόν καταγγελία σε σχέση με την προστασία που γενικώς παρέχεται έναντι των απολύσεων από την εργατική νομοθεσία.

Η υπόθεση κρίνεται στον Άρειο Πάγο μετά από προσφυγή έξι απολυμένων των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, αλλά το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε αναβάλει την συζήτηση, καθώς εκκρεμούσε η επίλυση του ίδιου νομικού ζητήματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε τελικά ότι η σχετική μνημονιακή διάταξη δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές.

Με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ συντάχθηκε και η μειοψηφία των αρεοπαγιτών του αρμοδίου Τμήματος, αλλά τελικά η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου λόγω ιδιαίτερης σπουδαιότητας και υψηλού ενδιαφέροντος.

http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια