Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ



Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, που είχε διαμορφωθεί στο 1,20 για τα τελευταία τρία χρόνια. Πλέον, η ισοτιμία μπορεί να κυμαίνεται ελεύθερα, με αποτέλεσμα ήδη η ισοτιμία ευρώ - φράγκου να έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 1 προς 1 λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αυτή η συναλλαγματική ισορροπία στο 1 προς 1 αυτομάτως σημαίνει ότι το άληκτο κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο αυξάνεται κατά 15% με περαιτέρω συνέπεια σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Το θέμα των δανείων σε ελβετικό δάνειο απασχολεί πολλούς δανειολήπτες, που, όταν συμβάλλονταν με την τράπεζα η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή για αυτούς, σήμερα επιβαρύνονται με την πληρωμή της συναλλαγματικής διαφοράς, η οποία όμως δεν αποτελεί πραγματική οφειλή από επιστροφή κεφαλαίου δανείου.

Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν κρίνει επί του ζητήματος ως καταχρηστικούς και άκυρους τους όρους των δανειακών συμβάσεων, με τους οποίους οι οφειλέτες υποχρεούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα καταβολής. Ειδικότερα, με δυο αποφάσεις του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε ότι οι καταβολές που πραγματοποιούν οι οφειλέτες σε ευρώ, θα πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου.

Όπως σημειώνει η κ. Εύη Αυλογιάρη, δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια και Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ (Ελληνικό Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών) που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι υπεύθυνη του Προγράμματος Τραπεζικής Διαμεσολάβησης του ΠΑ.ΜΑΚ., οι πολίτες που έχουν συνάψει συμβάσεις δανείου σε ελβετικό φράγκο πρέπει να κινηθούν άμεσα με αγωγές κατά της δανειολήπτριας τράπεζας για την ακύρωση της επίμαχης ρήτρας του ελβετικού φράγκου. Σημειώνεται, ότι η κα Αυλογιάρη θεωρεί απαραίτητη εν προκειμένω την νομοθετική ρύθμιση του θέματος από την Βουλή των Ελλήνων, ώστε να επέλθει ασφάλεια δικαίου για όλους τους οφειλέτες.


http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια