Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΟΠΥΥ

Αθήνα 28-1-2015
Αριθ.Πρωτ.: ΔΒ4Γ/οικ.2740
ΑΔΑ: 7Σ4ΙΟΞ7Μ-2Υ0

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με διοικητικές απλουστεύσεις, νόμος 4250/2014»

Κατόπιν ερωτημάτων που αφορούν στην εφαρμογή όσων ορίζονται στον ν. 4250/2014, αναφορικά στον χειρισμό των φορολογικών-ασφαλιστικών ενημεροτήτων και των ιατρικών γνωματεύσεων, σας διευκρινίζουμε ότι:

Στις διατάξεις του ν. 4250/26-3-2014 (Άρθρο 1, Κατάργηση της υποχρέωσης επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων) και
στην διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
με αριθμ.πρωτ.ΔΙΣΚΠΟ/Φ.15/οικ.8342/1-4-2014 ορίζονται τα παρακάτω:

Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων εγγράφων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων αυτών από τους ενδιαφερόμενους, που έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς : Δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Δικαστήρια όλων των βαθμών, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005, καθώς και νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των ΟΤΑ για το σύνολο των συναλλαγών τους με τις υπηρεσίες και τους ανωτέρω φορείς.

Καταργείται εφεξής η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στην συγκεκριμένη ρύθμιση και πλέον το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται απλά ,ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω,

Α) Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων των φαρμακοποιών κατά την παραλαβή των λογαριασμών φαρμακείων.

Αντί των πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων,υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών για το διάστημα ισχύος τους.

Β) Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των ιατρικών γνωματεύσεων Κρατικού Νοσοκομείου που θα συνοδεύουν τις συνταγές.

Αντί πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα των εν ισχύ ιατρικών γνωματεύσεων.

Όσον αφορά τις ιατρικές γνωματεύσεις ιδιωτικών Κλινικών, στην περίπτωση μη υποβολής των πρωτοτύπων,γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα τους, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τις πρωτότυπες που φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση π.χ. ιατρική γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού ή ιδιωτικής κλινικής που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό.

Κατ’ επέκταση των ανωτέρω όταν συνταγή εκτελείται σε φαρμακείο ΕΟΠΥΥ μπορεί ο αρμόδιος υπάλληλος
(φαρμακοποιός ή βοηθός φαρμακείου) να παραλαμβάνει φωτοαντίγραφα γνωματεύσεων με την επίδειξη των πρωτοτύπων, βεβαιώνοντας επί των αντιγράφων την γνησιότητά τους με σφραγίδα «ΑΚΡΙΒΕΣ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ», υπογραφή του υπαλλήλου και ημερομηνία παραλαβής.

Επιπλέον οι υπηρεσίες και οι φορείς στους οποίους κατατίθενται φωτοαντίγραφα, κατά τα ανωτέρω, υποχρεούνται να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο προκειμένου να εξακριβώσουν την ακρίβεια των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτά, σε τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) των φωτοαντιγράφων που υποβλήθηκαν κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ιδίως ζητώντας τη συνδρομή των υπηρεσιών ή των φορέων που εξέδωσαν τα πρωτότυπα.

Τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου εν συνεχεία κοινοποιούνται στην καθ’ ύλην αρμόδια οργανική μονάδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Εάν διαπιστωθεί κατά τον υποχρεωτικό ή άλλο έλεγχο ότι υποβλήθηκαν αλλοιωμένα φωτοαντίγραφα, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 και που επιβάλλονται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον η πράξη αυτή δεν τιμωρείται αυστηρότερα από άλλη ποινική διάταξη, η διοικητική ή άλλη πράξη, για την έκδοση της οποίας υποβλήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά, ανακαλείται αμέσως.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ι.ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ


http://www.odigostoupoliti.eu/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια