Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΕΜΗ




Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, καταργείται από 1-1-2015 η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ των πράξεων, στοιχείων και ανακοινώσεων καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που προβλέπεται ως αναπόσπαστο μέρος της δημοσιότητας για τις Α.Ε., τις ΕΠΕ, τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες, τις Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών εταιρειών στην ημεδαπή και πραγματοποιείται είτε από την υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., είτε με επιμέλεια του υπόχρεου.

Σκοπός είναι η ανάγκη για δημοσιότητα των πράξεων, στοιχείων και ανακοινώσεων καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. να πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της δημοσίευσης στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Για το μεταβατικό στάδιο, στην εγκύκλιο προβλέπονται οι περιπτώσεις δημοσιότητας με κριτήριο την ημερομηνία υποβολής της εκάστοτε αίτησης καταχώρισης. Συνεπώς διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

Α) Πράξεις ή στοιχεία των οποίων η υποχρέωση καταχώρισης στο ΓΕΜΗ γεννήθηκε από την 1-1- 2015 και μετά θα πρέπει να δημοσιευτούν στο διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ. Ειδικά για τις περιπτώσεις που προβλέπεται η δημοσίευση να πραγματοποιείται με επιμέλεια του υπόχρεου, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και ατελώς, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν. 3419/2005

Β) Πράξεις ή στοιχεία των οποίων η υποχρέωση καταχώρισης στο ΓΕΜΗ γεννήθηκε μέχρι και την 31-12-2014 θα πρέπει να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ, ακόμα και εάν η επεξεργασία αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρωθεί μετά την 1-1-2015.

Τέλος, για πράξεις, στοιχεία και ανακοινώσεις καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., η υποχρέωση δημοσιότητας των οποίων γεννήθηκε πριν τις 20-7-2014 και για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, η υποχρέωση καταβολής του προβλεπόμενου τέλους δημοσίευσης εξακολουθεί να υφίσταται, ανεξάρτητα από το πότε ολοκλήρωσε την επεξεργασία του φακέλου και προχώρησε στη δημοσίευση η αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ.

Με την εγκύκλιο, επίσης, ορίζεται ότι το προβλεπόμενο στο άρθρο 7 παρ. 7 του Ν. 3469/2006 Τεύχος ΑΕ, ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μετονομάζεται σε «Τεύχος Καταχώρισης πράξεων και στοιχείων λοιπών φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.


http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια