Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ




Αθήνα, 03.12.2015

Προς:

1) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
κ. Νίκο Παρασκευόπουλο

2) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Γιώργο Κατρούγκαλο

3) Υπουργό Οικονομικών,
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κοινοποίηση:

Πρωθυπουργό,
κ. Αλέξη Τσίπρα



Θέμα: Υποχρεωτική ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.



Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Σας ενημερώνουμε ότι ανακοινώθηκαν από το ΤΑΝ-ΤΕΑΔ/ΕΤΑΑ οι ασφαλιστικές εισφορές έτους 2015, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 3 του Ν. 4337/2015 (Α’ 129), με το οποίο καταργήθηκε αναδρομικά, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία είχε ψηφιστεί με πρωτοβουλία της δικής σας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, και επανήλθε σε ισχύ το προηγούμενο «μνημονιακό» καθεστώς (άρθρο 44 παρ. 15 και 17 Ν. 3986/2011, άρθρο 20 παρ. 5 Ν. 4019/2011).

Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών τονίζει για ακόμα μια φορά τηναντισυνταγματικότητα της υποχρεωτικής ανά τριετία μετάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, καθώς πρόκειται για ρύθμιση οποία έχει αμιγώς εισπρακτικό και όχι κοινωνικοασφαλιστικό ασφαλιστικό χαρακτήρα, α) περιορίζοντας αδικαιολόγητα την οικονομική ελευθερία (Σ. 5 παρ. 1) και τα περιουσιακά δικαιώματα των ασφαλισμένων (άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ) και β) υπερβαίνοντας τη συνταγματική υποχρέωση ελάχιστης κρατικής μέριμνας για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων (Σ. 22 παρ. 5).

Συγχρόνως, η αιφνίδια αναδρομική κατάργηση της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίαςαντίκειται στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου καθώς και στην αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου (Σ. 25 παρ. 1), ο δε εισπρακτικός χαρακτήρας των εισφορών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα των ασφαλισμένων, παραβιάζει ειδικότερα τη συνταγματική υποχρέωση συνεισφοράς στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός (Σ. 4 παρ. 5).

Ο παραλογισμός του ισχύοντος συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και η άδικη μεταχείριση των νέων ασφαλισμένων καθίσταται προφανής από τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως προκύπτουν από τις ανακοινώσεις του ΤΑΝ-ΤΕΑΔ για τα έτη 2014 και 2015 (βλ. συνημμένο 1 και 2):

1) Οι ασφαλισμένοι από 1.1.1993 έως 31.12.2008 καλούνται εφέτος να πληρώσουν επιπλέον 493,56 ευρώ σε σχέση με πέρσι ενώ για τους ασφαλισμένους πριν από την 1.1.1993 δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

2) Οι ασφαλισμένοι με μόλις επτά (7) έτη δικηγορίας (έναρξη ασφάλισης εντός του 2008) καλούνται να καταβάλουν 647,16 ευρώ περισσότερα από τους ασφαλισμένους με πάνω από είκοσι τρία (23) χρόνια δικηγορίας (έναρξη ασφάλισης πριν από την 1.1.1993).

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι οδηγούνται στην έξοδο από το επάγγελμα, αδυνατώντας να καταβάλουν τόσο υψηλές εισφορές.

Υπό συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, η χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα έσοδα των ασφαλισμένων και να έχει ως βάση μία σχετική αναλογία εσόδων και εισφορών.

Αντιθέτως, η διαρκής αύξηση των πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων προς το κράτος – και μάλιστα όταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, η μείωση των εισοδημάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη – συνεπάγεται την εξόντωση των πολιτών, την αδυναμία πληρωμής των οφειλών, τη μείωση των δημοσίων εσόδων και, σε τελικό στάδιο, τη χρεοκοπία του ίδιου του κράτους και την καταστροφή όλων μας.

Ενόψει των ανωτέρω, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών ζητεί την άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής ανά τριετία μετάταξης των ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και είμαστε στη διάθεσή σας να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας για ένα συνολικό εξορθολογισμό του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τόσο των Ταμείων όσο και των ίδιων των ασφαλισμένων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ............................................... Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ ........................ ΖΩΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ




ΣυνημμένοΜέγεθοςeisfores2014.pdf 175.33 KB
eisfores2015.pdf 188.7 KB






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια