Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - 11.000 ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ


Με σοβαρές απώλειες αποτιμάται πλέον ο πόλεμος που έχει κηρύξει ο δικηγορικός κόσμος της χώρας στην κυβέρνηση για τον νόμο του Ασφαλιστικού
και ενώ η αποχή του κλάδου μετρά σχεδόν πέντε μήνες, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2016. Ακόμη και μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου στη Βουλή η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής ως και τις 24 Μαΐου, ζητώντας πλέον την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση τριών συγκεκριμένων δεσμεύσεων του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούν τους δικηγόρους - ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αντίθεση με τους συμβολαιογράφους που έβαλαν τελεία στις κινητοποιήσεις τους, οι δικηγόροι επιμένουν στο ανοιχτό μέτωπο, αποδοκιμάζοντας μάλιστα πολιτικά τους βουλευτές δικηγόρους που υπερψήφισαν τον «κατάφωρα αντισυνταγματικό» - όπως λένε - ασφαλιστικό - φορολογικό νόμο.

Στην άλλη όχθη, μόλις την Παρασκευή 13 Μαΐου συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και αναμένεται απόφαση της Ολομέλειας) οι προσφυγές δύο δικηγόρων που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποχές του δικηγορικού κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, εν τούτοις το τίμημα της αποχής κρίνεται δυσθεώρητο και πολλαπλό: δίκες αναβάλλονται, δημόσια έσοδα - από δικαστικά ένσημα και παράβολα - χάνονται, υποθέσεις λιμνάζουν, κρίσιμα ακροατήρια σε μεγάλες ποινικές δίκες παραμένουν βουβά. Οι επιπτώσεις σε πλείστα όσα δικηγορικά γραφεία που ζουν από τα ακροατήρια είναι προφανείς, ενώ ακόμη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υπολογίζεται ότι έχει χάσει προεισπράξεις ιλιγγιώδους ύψους.

Πηγές του Πρωτοδικείου Αθηνών εκτιμούν ότι η αποχή των δικηγόρων σε συνδυασμό με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κόσμο των πολιτικών δικαστηρίων, η οποία και θα φανεί σε όλο της το μέγεθος το επόμενο δικαστικό έτος - το τρέχον δικαστικό έτος λήγει στις 30 Ιουνίου και ο μεγάλος όγκος των πολιτικών υποθέσεων προσδιορίζεται ως τις 10 Ιουνίου. Το Πρωτοδικείο πάντως θα δοκιμάσει τις αντοχές του από Δευτέρα, καθώς - βάσει του νέου διευρυμένου πλαισίου αδειών που χορηγεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών - «ανοίγουν» οι καταθέσεις αγωγών, κλήσεων (εκτός της τακτικής διαδικασίας) και αναμένεται κοσμοσυρροή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους περίπου πέντε μήνες της αποχής έχουν ζητηθεί περισσότερες από 50.000 άδειες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχουν δοθεί μόνο 11.000.
Δυσοίωνο σκηνικό έχει διαμορφωθεί και για τις ποινικές δίκες υψηλού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει βαλτώσει, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας. Η δίκη
της Siemens δεν έχει καν προλάβει να βρει κανονικό ρυθμό, ενώ η συναφής δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον Τάσο Μαντέλη παραμένει στάσιμη. Σε τέλμα βρίσκονται οι δίκες της Μονής Βατοπαιδίου αλλά και αυτή της υπόθεσης των επισφαλών δανείων της Proton Bank. Στο μέλλον μετατίθενται οι δίκες για τα Εξοπλιστικά, τόσο για τα υποβρύχια όσο και για τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα TOR - M1 (οι οποίες είχαν προσδιοριστεί να ξεκινήσουν τον τρέχοντα Μάιο), ενώ η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Ακη Τσοχατζόπουλου καρκινοβατεί.



Τι ζητούν


Την κατάργηση της υποχρέωσης των νέων ασφαλισμένων να επιστρέψουν τα ποσά των «εκπτώσεων» που τους παρέχονται για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης.

Τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής.
Τη δυνατότητα επιστροφής (ή συμψηφισμού με τις εισφορές του επόμενου έτους) των τυχόν επιπλέον καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.
ΑΔΕΙΕΣ
Τους περίπου πέντε μήνες της αποχής έχουν ζητηθεί περισσότερες από 50.000 άδειες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχουν δοθεί μόνο 11.000.


http://www.tovima.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια