Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Δύο νέοι Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται σε κίνδυνο εξαναγκαστικής επιστροφής στην Τουρκία, μετά από την απόρριψη του Συμβουλίου της Επικρατείας των προσφυγών τους κατά των αρχικών αποφάσεων των αιτημάτων τους ασύλου, επικυρώνοντάς τα ως απαράδεκτα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για μελλοντικές επιστροφές αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, είπε η Διεθνής Αμνηστία.


Οι σημερινές αποφάσεις από το Συμβούλιο Επικρατείας βγαίνει καθώς η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν παράνομες επιστροφές από την Τουρκία στη Συρία. Αυτά αποδεικνύουν πως οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης τους από την αρχή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέρσι.


«Αυτές οι αποφάσεις παραβιάζουν μια πολύ βασική αρχή: Ελλάδα και ΕΕ δεν θα πρέπει να στέλνουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες δεν μπορούν λάβουν αποτελεσματική προστασία», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη

«Εάν οι προσφεύγοντες, ο "Νοοri", ένας 21χρονος φοιτητής νοσηλευτικής, και ο "Afaaz" απελαθούν, θα είναι η πρώτη επίσημη επιστροφή αιτούντος άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία, με βάση την υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, από τότε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ.»

Σύροι πρόσφυγες λαμβάνουν προσωρινή προστασία στην Τουρκία αλλά πολλοί ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. Και ενώ η Τουρκία έχει δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, έχουν μειωθεί σημαντικά οι εγγυήσεις κατά της επιστροφής προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε χώρες που αντιμετωπίζουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βίας, βασανιστηρίων και ακόμα και θανάτων.

Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση όσων επιστραφούν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Σε ένα γράμμα που διέρρευσε πέρυσι το Δεκέμβριο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανέφερε ότι αντιμετώπιζε εμπόδια στην παρακολούθηση της κατάστασης των Σύρων οι οποίοι επεστράφησαν στην Τουρκία από την Ελλάδα, καθώς δεν τους είχε εγκριθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση σε προαναχωρησιακά κέντρα στην Τουρκία όπου μεταφέρονταν οι Σύροι πρόσφυγες που είχαν επιστραφεί από Ελλάδα.

«Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η Ελλάδα δρώντας εκ μέρους ολόκληρης της Ε.Ε., πήρε συνειδητά μία απόφαση η οποία θα έχει ως επίπτωση δύο πρόσφυγες να σταλούν σε μια χώρα, η οποία ήδη παλεύει να καλύψει τις βασικές ανάγκες σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων», δήλωσε ο John Dalhuisen.

«Έως ότου η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική προστασία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να τους στέλνουν πίσω.»

Υπόβαθρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη πως οι αποφάσεις των Επιτροπών Προσφυγών που βασίζονταν στο σκεπτικό πως η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους προσφεύγοντες ήταν βάσιμες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε επίσης να μην παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καθορίσει το ζήτημα του κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί "ασφαλής τρίτη χώρα", με οριακή πλειοψηφία 13 ψήφων έναντι 12.

Νομικές αλλαγές που εισήχθησαν στην Νομοθεσία της Τουρκίας για τους Αλλοδαπούς και τη Διεθνή Προστασία, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος επαναπροώθησης, καθώς υπερισχύει η ασφάλεια έναντι των δικαιωμάτων κατά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος είχε δείξει ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες.

Οι μη Σύροι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία δεν έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες για τον καθορισμό του καθεστώτος τους ή την έγκαιρη ή επαρκή πρόσβαση στην ενσωμάτωση και επανεγκατάσταση.

Ο Noori χρειάστηκε να σταματήσει τις σπουδές του ως νοσηλευτής όταν το νοσοκομείο στο οποίο σπούδαζε βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία. Ο ίδιος έφυγε από τη σύγκρουση, διασχίζοντας τα σύνορα με την Τουρκία στις 9 Ιουνίου 2016. Τον Απρίλιο του 2015 το χωριό του έγινε στόχος επιθέσεων και είδε πολλά μέλη δύο γειτονικών οικογενειών να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια του. Ήταν στενοί φίλοι με τον γιο της μιας οικογένειας.

Ο Noori είπε στη Διεθνή Αμνηστία πως κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων προσπαθειών του να περάσει τα σύνορα με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2016, συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και πως τον χτύπησαν Τούρκοι χωροφύλακες πριν τον επαναπροωθήσουν πίσω στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της τρίτης προσπάθειας, ο Νoori είπε πως μια ένοπλη ομάδα επιτέθηκε στην ομάδα που ήταν μαζί του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Κατάφερε να περάσει στην Τουρκία την τέταρτη φορά και έμεινε εκεί για ενάμιση μήνα. Ο Noori περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία ότι του επιτέθηκαν δύο φορές διακινητές και κλέφτες όσο βρισκόταν στην Τουρκία.

Το αίτημα ασύλου του στην Ελλάδα κρίθηκε απαράδεκτο από την Υπηρεσία Ασύλου με βάση το σκεπτικό πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για αυτόν. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από μια από τις νέες Επιτροπές Προσφυγών. Ο ίδιος προσέφυγε εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας πέρσι τον Σεπτέμβριο και στα μέσα Φεβρουαρίου 2017, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση του Noori στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου λόγω της σοβαρότητας των ζητημάτων που αυτή θέτει.

Στις 10 Μαρτίου, ενώπιον της Ολομέλειας συζητήθηκαν στο ακροατήριο η αίτηση του Noori καθώς και οι αιτήσεις ενός δεύτερου Σύρου αιτούντος άσυλο και δύο Μ.Κ.Ο προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η Ολομέλεια κλήθηκε να αποφασίσει εάν η Τουρκία αποτελεί «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους δύο αιτούντες, καθώς και για τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων Επιτροπών Προσφυγών.

Τον Μάιο του 2017, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως η σύνθεση των νέων Επιτροπών Προσφυγών ήταν συνταγματική και νόμιμη, απορρίπτοντας τις ενστάσεις των δύο οργανώσεων.

Πηγή: amnesty.org

https://www.lawspot.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια