Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Για μία εγκληματική οργάνωση που είχε στηθεί από το 1998 κάνει λόγο το πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο παραπέμπει τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του και άλλους 17 κατηγορούμενους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 22 Απριλίου.

Το παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρει ότι «όλοι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ” εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού Δημοσίου».
Συμμετείχαν – πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούνυρουν Τσοχατζοπούλου – σε οργάνωση που είχαν συστήσει στις αρχές του 1998 χωρίς να σταματήσουν την έλευση του παράνομου αποτελέσματος.

Τί λέει το βούλευμα σχετικά με τη Μονή Βατοπεδίου

Από τις 24 Ιανουαρίου του 2007 μέχρι το 2010, ενεργώντας από κοινού με τον Ν. Ζήγρα και τον Γ. Σαχπατζίδη με πρόθεση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετέτρεψε περιουσία και απέκρυψε την αλήθεια όσων αφορά στην προέλευσή της. Συγκεκριμένα, μεταβίβασε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου τρία ακίνητα έναντι 6 εκατ. ευρώ, με συμβόλαιο από την TORCASO, δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ν. Ζήγρας και αληθινός ιδιοκτήτης ο ίδιος.

Η αγορά των 3 ακινήτων είχε γίνει μέσω της TORCASO με αντίτιμο τουλάχιστον 1,4 εκατ. δραχμές, ποσό που προήλθε από παθητική δωροδοκία.

Επίσης, μέσω της TORCASO, πούλησε στη Μονή Βατοπεδίου ακίνητο επί των οδών Κόμνα Τράκα και Κεφαληννίας έναντι 3,7 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2007-2010.

Τί αναφέρει το βούλευμα για το σπίτι στην Δ. Αρεοπαγείτου

Την περίοδο 2002-2009 ενεργώντας από κοινού με Οικονομίδη, Π. Σταμάτη και τη σύζυγό του Βασιλική Σταμάτη, «μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της δια της τοποθετήσεως τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από παθητική δωροδοκία, σε εργασίες ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου.

«Πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών» για μαύρο χρήμα

Για όλους τους κατηγορούμενους, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε ότι ενήργησαν κατ’ επάγγελμα, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος. Επισημαίνεται η σταθερή ροπή τους προς τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, βάσει σχεδίου.

Σύμφωνα με το βούλευμα, όλοι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν «σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα, μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Αρετή Τσοχατζοπούλου

Για την Αρετή Τσοχατζοπούλου, το βούλευμα αναφέρει ότι από το 2004 έως το 2006 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της «δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες». Γνώριζε ότι το ποσό προερχόταν από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Βασιλική Σταμάτη

Ο Π. Σταμάτης, αδελφός της Βασιλικής Σταμάτη, προέβη σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας NOBILIS με ψευδώνυμο. Προέβαινε σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπερεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710 χιλιάδων ευρώ.

Στις 16/4/10 η Βασιλική Σταμάτη – όπως αναφέρει το βούλευμα – απέκτησε το ακίνητο με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από παθητική δωροδοκία του συζύγου της Άκη Τσοχατζόπουλου.

http://www.enet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια