Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΕ 100.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Σειρά δράσεων –που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων δανείων για περίπου 100.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες– ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

O πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς υπογράμμισε ότι «η οικονομία το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σοβαρά βήματα σταθεροποίησης και έχει δώσει ενθαρρυντικά μηνύματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη δομικοί περιορισμοί και σοβαρές ποιοτικές ανεπάρκειες που δημιουργούν εμπόδια στην ουσιαστική βελτίωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε σειρά δράσεων του ομίλου. Τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης (1%) των επιτοκίων για δάνεια με υπόλοιπο έως 200 χιλ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου.

Στόχος, η ενίσχυση και επιβράβευση 100.000 πελατών της τράπεζας κυρίως ελευθέρων επαγγελματικών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών. Τη δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου για τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. από τις διεθνείς αγορές. Τη διοχέτευση περίπου 700 εκατ. για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Την εκταμίευση 500 εκατ. για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου και του ΕΣΠΑ. Την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και την τόνωση της αγοράς ακινήτων, τη διοχέτευση 500 εκατ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια και τέλος, τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Την υπερφορολόγηση της οικονομίας και την ανάγκη να μεταβούμε σε μια εποχή ουσιαστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΕΤ. «Η σημερινή χρονική συγκυρία», τόνισε, «μας βρίσκει με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σχεδόν παντού. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις που πιστεύω πως δείχνουν και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ώστε να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και εξωστρεφής ανάπτυξη. Μέσα στη λαίλαπα των αυξήσεων φόρων υπήρχαν δύο φόροι που μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα και πριν ακόμη από την κρίση.

Πρόκειται για τον ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα και τις ασφαλιστικές εισφορές. Τέτοιου είδους μειώσεις φόρων και εισφορών οδηγούν την οικονομία σε ένα rebalancing το οποίο είναι απαραίτητο και το οποίο έχει επιτυχώς εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Εννοείται βέβαια πως πρέπει να εξαφανιστούν σταδιακά και οι διάφορες έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που εισήχθησαν μέσα στην κρίση». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε με έμφαση ότι «μόνο με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης μπορούμε να μεταβούμε σε μια εποχή ουσιαστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών».

http://www.kathimerini.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια