Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ



Σε Εγκύκλιό του προς τις Εισαγγελικές αρχές ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ.Νικόλαος Παντελής, σημειώνει ότι οι χειροπέδες θα πρέπει να χρησμοποιούνται μόνο σε όσους προβάλλουν αντίσταση ή θεωρούνται ύποπτοι φυγής.

Όπως σημειώνεται από τον κ. Παντελή, οι οφειλέτες του Δημοσίου που εμφανίζονται αυτοβούλως στις Αρχές και προτίθενται να συνεργαστούν δεν θα πρέπει να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, τονιζει ότι χειροπέδες θα πρέπει να μπαίνουν μόνο σε όσους προβάλλουν αντίσταση ή θεωρούνται ύποπτοι φυγής.

Στην Εγκύκλιό του, ο κ. Παντελής υπενθυμίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία των ατομικών ελευθεριών.

Yπενθυμίζει στις αστυνομικές αρχές πως πρέπει να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια κατά τη σύλληψη, να μεταχειρίζονται βία μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και να αποφεύγουν φράσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος.

Σημειώνει ακόμη πως στην πράξη οι οφειλέτες του δημοσίου ειδοποιούνται συχνά από τις διωκτικές αρχές για τις φορολογικές τους εκκρεμότητες και τους παρέχεται εύλογη προθεσμία τακτοποίησης. Ωστόσο, όπως αναφέρει, για όσους από αυτούς βρίσκονται σε αδυναμία ή οι υποθέσεις τους δεν μπορούν να ρυθμιστούν και εμφανίζονται αυτοβούλως στις αστυνομικές αρχές για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, είναι προφανές ότι εκλείπουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλουν αλλά και δικαιολογούν τη δέσμευσή τους με χειροπέδες.


http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια