Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ




Περίπου 200.000 ευρώ είναι η ετήσια δαπάνη ενέργειας για τις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών και 120.000 για τις αγροτικές Κασσάνδρας, κόστος που θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με διάφορες παρεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσυσσωρευτών και φωτοβολταϊκών.


Μάλιστα, η δαπάνη εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων, θα μπορούσε να αποσβεστεί σε δύο χρόνια όπως εκτιμάται σε μελέτη που εκπόνησε το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΑΠΘ στo πλαίσιο του έργου «European Sustainable Energy Awards for Prisons (E-SEAP)».

Το έργο E-seaP αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας στις φυλακές υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση υλοποιούμενη σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα, την καταγραφή της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων των φυλακών, την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης και το διάλογο με τις κοινότητες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Στις δράσεις του προγράμματος συμμετείχαν 14 σωφρονιστικά ιδρύματα από οκτώ περιοχές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα οι δράσεις υλοποιήθηκαν στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης και στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Τα κτίρια των φυλακών είναι ενεργοβόρα εξαιτίας της παλαιότητάς τους, της συνεχούς χρήσης και των απαιτήσεων ασφάλειας» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηλεκτρολόγος- μηχανικός και μέλος της επιστημονικής ομάδας του έργου, Δημήτρης Ταμπάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα αποτελέσματα του έργου όπου δόθηκαν και βραβεία. Τα δύο ιδρύματα που συμμετείχαν στην Ελλάδα κατάφεραν να κατακτήσουν το χάλκινο βραβείο καθώς, μετά τις υποδείξεις των επιστημόνων για την ορθολογική χρήση της ενέργειας, έδειξαν σημαντική βελτίωση της αρχικής κατάστασης.

«Μελετήσαμε από το 2011 έως και το 2013 τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου στις δύο φυλακές και διαπιστώσαμε υψηλά ποσά ενέργειας και κατ΄ επέκταση, μεγάλες δαπάνες. Σε δεύτερο επίπεδο, εκπονήσαμε ειδικές προμελέτες για συγκεκριμένα ενεργειακά έργα, σε συνεργασία με την διοίκηση και τους τεχνικούς των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Προτείναμε, για παράδειγμα, την εγκατάσταση ηλεκτρικού λέβητα στη φυλακή Διαβατών και την εγκατάσταση ηλεκτρικού υποσταθμού μέσης τάσης για την ηλεκτροδότηση της φυλακής, σε συνδυασμό με την ηλεκτροδότηση του νέου κτιρίου απεξάρτησης του συγκροτήματος. Για τη φυλακή Κασσάνδρας προτείναμε την εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στο στέγαστρο του χώρου στάθμευσης» εξήγησε ο κ.Ταμπάκης. Μάλιστα, με την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μπορεί να μειωθεί η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου μέχρι και 40%!

«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και παράλληλα προσπαθήσαμε με σεμινάρια, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι, να υιοθετήσουν κάποιες συνήθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας» τόνισε από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ., Γρηγόρης Κ. Παπαγιάννης.


http://www.ethnos.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια