Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ


Η ύπαρξη πολλών συνιδιοκτητών, σε ένα ή περισσότερα ακίνητα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, διότι αναφύονται διαφωνίες, ως προς τον τρόπο εκμετάλλευσης ή αξιοποίησης, εξού και η παροιμία ότι "το μεσιακό γαϊδούρι, το τρώει ο λύκος", που σημαίνει ότι οι συνιδιοκτήτες, είτε δε νοιάζονται και τόσο πολύ, για ένα ακίνητο, όταν υπάρχουν "μέσα" και άλλοι, είτε τσακώνονται, μεταξύ τους και πάλι το ακίνητο μαραζώνει (αλλιώς είναι, όταν ξέρεις ότι κάτι είναι 100% δικό σου και μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις !).
Η διανομή ενός κοινού ακινήτου, μπορεί να γίνει, είτε εκουσίως, κατόπιν δηλαδή συμφωνίας όλων, ως προς τον τρόπο διανομής, είτε δικαστικά, όταν υπάρχουν διαφωνίες ή αδιαφορία.
Η εκούσια διανομή, μπορεί να γίνει, είτε άτυπα, με προφορική δηλαδή συμφωνία, είτε εγγράφως, με συμβολαιογραφικό τύπο, ο οποίος είναι ασφαλώς και περισσότερο ενδεδειγμένος και ασφαλής τρόπος, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, αμφισβητήσεις και δικαστικοί αγώνες (με μάρτυρες κλπ).
Η δικαστική τώρα διανομή, μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία, ακόμα και ενός, από τους περισσότερους (συν)ιδιοκτήτες, με αγωγή, η οποία στρέφεται εναντίον (ΟΛΩΝ) των υπολοίπων και στην οποία, οφείλει να προτείνει ο ίδιος τον ενδεδειγμένο τρόπο διανομής !
Διότι, η δικαστική διανομή, μπορεί να γίνει επίσης, με περισσότερους, από έναν τρόπους, ήτοι :
-Με αυτούσια διανομή, που σημαίνει να διαιρεθεί το ακίνητο, σε περισσότερα μέρη και να λάβει ο καθένας, από ένα μέρος, ανάλογα με τη μερίδα του, το ποσοστό του. Ο τρόπος αυτός, αποκλείεται, εάν η αυτούσια διανομή είναι ανέφικτη εκ των πραγμάτων (π.χ πως να διαιρέσεις ένα διαμέρισμα ;) ή αν είναι ασύμφορη ή απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις (π.χ για τα αγροτεμάχια) ή οδηγεί σε μείωση της αξίας : π.χ αν πρόκειται για οικόπεδο 1.500 τμ, σε περιοχή, όπου το όριο ανοικοδόμησης είναι 800 τμ, δεν μπορεί να διαιρεθεί σε 2 οικόπεδα των 750 τμ !
-Σε περίπτωση ακάλυπτου οικοπέδου, μπορεί επίσης να συσταθεί οριζόντια ή και κάθετη ιδιοκτησία και να λάβει ο καθένας, μετά την ανοικοδόμηση, από ένα διαμέρισμα ή μεζονέτα κλπ. Αν μετά τη σύσταση, προκύπτουν κάποιες αδικίες (π.χ άλλη αξία έχει το ισόγειο και άλλη το ρετιρέ), μπορεί να υποχρεωθεί αυτός που παίρνει το καλύτερο, να δώσει κάποιο ποσόν στον "ριγμένο" ή να υποχρεωθεί κάποιος να αφήσει δρόμο (δουλεία) κλπ.
-Αν υπάρχει ήδη κτίριο, μπορεί επίσης να γίνει διανομή των επιμέρους οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, σύμφωνα με τα προηγούμενα.
-Αν όμως η αυτούσια διανομή, είναι ασύμφορη ή ανέφικτη, τότε διατάσσεται η εκποίηση του ακινήτου, με δημόσιο πλειστηριασμό και παίρνει ο καθένας την αξία της μερίδας του, σε χρήμα !
Τέλος, να πούμε ότι, αν τα μέρη, στα οποία διαιρείται το κοινό ακίνητο, είναι άνισα, παίρνουν ο καθένας το μέρος, που αναλογεί στις (άνισες) μερίδες τους, αν όμως είναι ίσα, τότε η διανομή γίνεταικατόπιν κλήρωσης, με τυχαίο δηλαδή τρόπο, ενώπιον δικαστηρίου ή συμβολαιογράφου.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η δικαστική απόφαση διανομής, όσο και η τυχόν κλήρωση και τα αποτελέσματά της, αποτελούν τους νόμιμους πλέον τίτλους ιδιοκτησίας και για αυτό, πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να φροντίσει για τη μεταγραφή τους, στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο !

8 σχόλια :

Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιες αξίες το δικαστηριο αποφασίζει για την διανομή ενος ακινήτου ? Την αντικειμενικη ή την εμπορική αξία;

εχοντας γινει αποδοχη κληρονομιας γινεται αιτηση στο αρμοδιο δικαστηριο...απο τη στιγμη που γινεται η αιτηση ως το σημειο του πλειστηριασμου αν δεν ασκηθει εφεση ειναι χρονοβορα η διαδικασια η οχι ?

η διαδικασια της κληρωσης μπορει να προσβληθει;

Ε χω ΑΓΟΡΑΣΕΙ απο τη μανα μου το μερηδιο της (50% σε κτισμα 100 χρονων -εριπιο)ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ
Το υπολοιπο 50% θα μπορουσε να διεκδικιθει απο απογωνους αδελφων της μανα μου αλλα εκεινοι δεν εχουν κανει αποδοχη κλιρονομιας λογο μικρου ποσοστου
Δεν εχουν διαθεση ουτε να πουλισουν ουτε να αγορασουν
Θα πρεπει να γινουν βελτιωσεις στην οροφη να μην καταρευσει
Τι πρεπει να κανω ?

Θα πρέπει να πάς σε έναν δικηγόρο για να του εκθέσεις πλήρως το πρόβλημα, ώστε να σε συμβουλεύσει.

"Η εκούσια διανομή, μπορεί να γίνει, είτε άτυπα, με προφορική δηλαδή συμφωνία, είτε εγγράφως..."
Είσαι σίγουρος; Δεν απαιτείτε συμβολαιογραφικός τύπος; Μήπως εννοείς "με προφορική συμφωνία μετά από 20 χρόνια και μόνο σε δεκτικά χρησικτησίας";

Εχουμε ένα σπιτι σε πολύ ασχημη κατασταση - από την αδιαφορια των αλλων 3 συνιδιοκτητών σε οικοπεδο 2 στρ. αξω από το Καρπενηση και αρχισαμε την αναγκαστικη διανομη. Επροτειναμε να γινει σην οικια ανακαινηση και ανα-οικοδομηση 4 μεζονετεσ για κάθε δικαιουχο με τοπογραφο και μηχανικο και προτεινομενα σχεδια. Αυτό εχει ένα κοστοσ γυρω στις 80.000 εκαστοσ. Θελουμε η διανομη να γινει ΜΑΖΙ με την οικια.
ΕΡΩΤΗΣΗ ¨ Αν οι αλλοι δεν θελουν να πληρωσουν για τις 4 μεζονετεσ τοτε αποριπτεται η αγωγη διανομησ με το σπιτι και αναγκαστικα πρεπει να γκρεμησουμε την οικια?

Η εκούσια διανομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό? Ωστε μετά τη λύση της κοινωνίας να έχουμε εγγραφή υποθήκης στο τμήμα που καθορίστηκε από το ιδιωτικό συμφωνητικό

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια