Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου των μέσων σταθερής τροχιάς επικαλούμενες αντισυνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηρόδρομου υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η ιδιωτικοποίηση και η μεταβίβαση των 2.130.434 μετοχών της εταιρείας «ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Μεταφορικές Υπηρεσίες Επιβατών και Φορτίου - Ανώνυμη Σιδηροδρομική Εταιρεία» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι η μεταβολή της νομικής φύσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσω της πλήρους ιδιωτικοποιήσεώς της βλάπτει άμεσα τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά συμφέροντα των μελών τους αλλά και το γενικότερο δημόσιο συμφέρον μέσω των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών αποτελεσμάτων που αναμένεται να επιφέρει.
Ως προς το νομικό σκέλος οι προσφεύγουσες οργανώσεις ζητούν την κύρηξη της μεταβίβασης της περιουσίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ ως αντισυνταγματικής, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι μνημονιακές δεσμεύσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν περιέχουν κανόνες δικαίου, αλλά αποτελούν απλές προγραμματικές διακηρύξεις, όπως, εξάλλου, έχει αποφανθεί και η ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφασή της για το μνημόνιο Ι.
Επιπλέον οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επικαλούνται παράβαση των επιταγών του αρ. 43 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η μεταβίβαση έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι όπως έγινε με την από 5.4.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αλλά και του αρ.106 Συντ , βάσει του οποίου δεν είναι δυνατή η πλήρης ιδιωτικοποίηση της εν λόγω επιχείρησης λόγω της στρατηγικής της σημασίας για την εθνική οικονομία.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια