Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΕΚΤΟΣ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ


Στην απαλλαγή από το φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για εκμετάλλευση από τους κατ επάγγελμα αγρότες συγκλίνουν οι προτάσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψη της τρύπας -περίπου 200 εκατ. ευρώ- στα έσοδα που θα δημιουργήσει αυτή η επιλογή.

Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι είναι να εξετασθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων από τα αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.

Ωστόσο, όλα αυτά θα συζητηθούν στην νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την επόμενη Τρίτη, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι κατευθύνσεις για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014.

Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια.

Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή συνάντηση, το υπουργείο Οικονομικών έως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρότασή του με τα εναλλακτικά σενάρια, όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια