Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΔΑΔ: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Δύο νέες καταδίκες της Ελλάδας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), λόγω παράνομων συνθηκών κράτησης και δικαιοδοτικών καθυστερήσεων.

Η πρώτη περίπτωση,υπόθεση Ασλάνης κατά Ελλάδος [PDF] αφορά στον Έλληνα υπήκοο, Γ. Ασλάνη, ο οποίος συνελήφθη το 2009 για κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κρατήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, για ένα περίπου χρόνο.

Ο προσφεύγων επικαλέστηκε άθλιες συνθήκες κράτησης, ελλιπή σίτιση και διακινδύνευση της υγείας του, από τους ρύπους της ατμόσφαιρας.

Το Δικαστήριο έκρινε βάσιμους τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντα, διαπιστώνοντας παραβίαση του άρ.3 της ΕΣΔΑ περί απαγόρευσης απάνθρωπης μεταχείρισης και καταδίκασε την Ελλάδα, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών (υπερπληθυσμός, ανθυγιεινό περιβάλλον, έλλειψη τροφής), επιδικάζοντας αποζημίωση 8.000 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση,υπόθεση Shyti κατά Ελλάδος [PDF] αφορά σε Άραβα υπήκοο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη το 2009, από τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης, για διακίνηση ναρκωτικών.

Το ΕΔΑΔ διαπίστωσε παραβίαση του αρ.5 παρ.4 του ΕΣΔΑ, δεχόμενο τον ισχρυρισμό του Shyti, ότι η αίτηση αποφυλάκισής του δεν εξετάστηκε εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Στον προσφεύγοντα επιδικάστηκε αποζημίωση 4.000 ευρώ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια