Παρέμβαση σχετικά με τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, για οφειλές και χρέη προς το Δημόσιο, πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής, έχουν υποβληθεί αρκετές αναφορές για κατάσχεση ποσών, τα οποία προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις, χωρίς να τηρηθεί από την Τράπεζα ο περιορισμός του ακατάσχετου, όπως νόμος ορίζει (ν.δ. 356/1974, όπως ισχύει).
Υπενθυμίζεται, ότι κατ' αρ.30 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), είναι καταρχήν δυνατή η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών προς το Δημόσιο, στα πλαίσια ειδικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.
Ωστόσο, στο αρ.31 ΚΕΔΕ προβλέπεται περιορισμός, βάσει του οποίου: “Δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίαως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου αυτών, πάντα όμως πρέπει να μένει το ποσό των 1.000 ευρώ”.
Περαιτέρω, κατ' αρ.30 παρ.4 του ΚΕΔΕ, ο προϊστάμενος της εκάστοτε ΔΟΥ έχει διακριτική ευχέρεια για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά και για το ύψος της κατάσχεσης. Η δυνατότητα δε αυτή πρέπει να γνωστοποιείται στους φορολογόμενους.
Όπως επισημαίνει η Αρχή, κατά τη διερεύνηση των σχετικών αναφορών συνήθως προκύπτει ότι οι Τράπεζες δεν ερευνούν, ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρεί στην Τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικός και κατάσχει το σύνολο του ποσού.
Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει στις περιπτώσεις αυτές να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ ΔΟΥ – Τραπεζών, ούτως ώστε να μην παρουσιάζονται παρόμοια φαινόμενα.
Τέλος, η Αρχή έχει προτείνει τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, ώστε το όριο των 1.000 ευρώ να ισχύει και για κάθε άλλο λογαριασμό και όχι μόνο για ποσά που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια