Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ


«Οι καταθέτες πρέπει να προβούν άμεσα σε δήλωση προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό, για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013», ανακοίνωσε ηΑνεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, έπειτα από δημοσιεύματα για κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και για οφειλές προς το Δημόσιο.
Όπως υπενθύμισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ε. Ζέρβας, από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013 σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ότι, απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20).
Βέβαια το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».
Ωστόσο, παρότι ο νόμος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, η Αρχή συνεχίζει να δέχεται καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν προβεί στις σχετικές δηλώσεις.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια