Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ κλπ.
Απορρίφθηκε η τροπολογία (άρθρο 7) με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Απορρίφθηκε και το άρθρο 4
Απορρίφθηκε επίσης οριακά το άρθρο 4 που αφορά τις εισφορές του ΤΕΕ, το οποίο αρχικά έγινε δεκτό εκ παραδρομής, από λα΄θος του προεδρεύοντος Ι.Τραγάκη. Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη ότι έγινε... λάθος και το άρθρο αυτό δεν ψηφίστηκε. Η επίσημη ανακοίνωση-διόρθωση δεν έγινε όμως αμέσως, αλλά θα γίνει την Πέμπτη το πρωϊ στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας ειπώθηκε από τον προεδρεύοντα κ. Ι. Τραγάκη, ότι το άρθρο 4 (που προέβλεπε την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ του ΤΕΕ) «γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία με 146 ναι».
Συγκεκριμένα ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε ότι επί συνόλου 293 βουλευτών, οι 146 ψήφισαν «ναι», 121 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 26 βουλευτές δήλωσαν «παρόντες». Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που υποστήριξαν ότι με βάση την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών το άρθρο δεν έπρεπε να γίνει δεκτό. Έγινε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής που έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτό. Μετά το γεγονός αυτό ο Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν μάλιστα και την παραίτηση του κ. Τραγάκη.
Εύθραυστες ισορροπίες
Tο κρίσιμο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις πέρασε με οριακή πλειοψηφία, γεγονός που υποδεικνύει τις εύθραυστες ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το άρθρο, που καταργεί την υποχρέωση του Δημοσίου να διατηρεί ένα ελάχιστο ποσοστό σε μια σειρά από πρώην κρατικές εταιρίες, υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές ενώ 139 το καταψήφισαν.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στο προεδρείο τον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος προβλέπει μέτρα ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.
Ακόμη προβλέπει ύφεση 4,5% (υψηλότερη από ό,τι στο προσχέδιο που έκανε λόγο για 3,8%), αρνητικό πληθωρισμό (-0,8%) και εφιαλτική ανεργία 22,8%. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 189,1% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 179,3%.
Η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της και για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο νέος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, έναντι αρχικού στόχου για 1,1%.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια