Ο κώδικας περί δικηγόρων αλλάζει κάθε πενήντα χρόνια κι επειδή τα επόμενα πενήντα χρόνια είναι αυτά στα οποία εμείς θα ασκήσουμε το επάγγελμά μας, είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ, όχι μόνο να συμμετέχουμε στη δήθεν δημόσια διαβούλευση του υπουργείου αλλά και στο δημόσιο διάλογο. Δεν έχει γίνει μια ημερίδα ή μια δημόσια συζήτηση στην οποία να συμμετέχουμε όλοι, να συζητήσουμε και να ακούσουμε προτάσεις, αλλά αντιθέτως κάθε επαναστάτης του πληκτρολογίου γράφει από το σπίτι του, προτείνοντας στο τάδε άρθρο του κώδικα περί δικηγόρων να προστεθεί αυτό, στο δείνα να φύγει εκείνο και στο τέλος να μην γίνεται τίποτα, και να έχεις και από πάνω τον κάθε εξυπνάκια να σου λέει: εγώ τα έλεγα, εγώ τα κατέθεσα.
Μέσα σε όλα τα άλλα έχουμε και το θέμα της μαθητείας φοιτητών νομικής. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η δουλεία στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση. Πλέον δικηγόροι θα μπορούν να απασχολούν φοιτητές νομικής χωρίς χρήματα και μάλιστα με νόμο. Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου «Κώδικα περί Δικηγόρων» φοιτητές ή φοιτήτριες των Τμημάτων Νομικής μπορούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους να απασχολούνται για λόγους μαθητείας, χωρίς αντάλλαγμα, για αόριστο ή ορισμένο χρόνο σε δικηγορικά γραφεία.
Όποιος και εάν εμπνεύστηκε αυτό το άρθρο μάλλον δεν έχει σχέση με το επάγγελμα, αφού δεν γνωρίζει ότι για την απόκτηση άδειας επαγγέλματος είναι υποχρεωτική έτσι κι αλλιώς η 18μηνη άσκηση. Μάλιστα, ενώ ο εμπνευστής του εν λόγω άρθρου ευαγγελίζεται τη μαθητεία με σκοπό τον επαγγελματικό προσανατολισμό, περιέργως δεν θεσπίζεται μαθητεία σε συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές ή άλλα συναφή επαγγέλματα. Αλήθεια, για ποιό λόγο η Τρόικα, ή για να ακριβολογούμε, οι νομικοί σύμβουλοι της Τρόικας σκέφτηκαν και θεσπίζουν κάτι τέτοιο;
Η απάντηση είναι απλή αρκεί να ξέρουμε ποιά είναι αυτά τα δικηγορικά γραφεία που συμβουλεύουν την Τρόικα. Τα γραφεία αυτά, τα οποία απασχολούν πολλούς έμμισθους δικηγόρους και ασκούμενους, θίχτηκαν από την πρόσφατη νομοθετική μεταβολή -και επιτυχία της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων- να θεσπιστεί για πρώτη φορά ελάχιστος μισθός για τους ασκούμενους δικηγόρους. Τώρα οι «εταιρείες δικηγόρων» -που δεν είναι βέβαια εταιρείες δικηγόρων αλλά ένα αφεντικό με πολλούς υπαλλήλους- θα έπρεπε να πληρώσει τους ασκούμενούς του όπως, ο νόμος ορίζει. Οι σύμβουλοι της Τρόικας, γνωστά μεγάλα γραφεία που θίγονται από αυτή τη νομοθετική κατοχύρωση, σκέφτηκαν τη «μαθητεία» με σκοπό την δουλεία πολυτελείας από αναλώσιμους φοιτητές νομικής χωρίς αμοιβή, με μοναδική αποζημίωση την ελπίδα για «μόνιμη συνεργασία».
*Ο Ηλίας Σιδέρης είναι Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ της ΕΑΝΔΑ (Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων)
http://www.nomikanea.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια