Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 107 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ OFFSHORE

Στα χέρια του εισαγγελέα περνά ο «καυτός» φάκελος των ελληνικών offshore εταιρειών καθώς η προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, διέταξε έρευνα.

Δύο εισαγγελείς αναλαμβάνουν να ερευνήσουν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρείες και τη σχέση που έχουν με επιχειρηματίες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Η έρευνα διετάχθη μετά τα δημοσιεύματα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με τα οποία 107 εξωχώριες εταιρείες, των οποίων δημοσιεύθηκαν τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους, είναι αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ήδη οι 4 εταιρείες είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ από τις υπόλοιπες 103 offshore που εμφανίζουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής.
Ως μέτοχοι ή διαχειριστές 33 από τις επίμαχες εταιρείες εμφανίζονται πρόσωπα, κάτοικοι Αττικής – Κολωνάκι, Πειραιά, Γλυφάδα και βόρεια Προάστια- ενώ συνδεόμενα με αυτές φυσικά πρόσωπα σχετίζονται με δικηγορικά γραφεία, εφοπλιστικά γραφεία, ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, ενώ υπάρχει και περίπτωση σχολής χορού.
Στο πλαίσιο της έρευνας των δημοσιογράφων, προέκυψαν στοιχεία και για την υπόθεση του προσωρινά κρατούμενου κατασκευαστή Γιάννη Καρούζου, υπόθεση που χειρίζεται ήδη η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου.

«Τα Νέα» αναφέρονται σε offshore που συνδέεται με τον κατασκευαστή, που έκανε εξαγωγές στο Ντουμπάι με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με εμπλοκή κυπριακού δικηγορικού γραφείου. Βάσει του δημοσιεύματος, με το όλο θέμα συνδέεται και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την έρευνα της ICIJ, τα ποσά που βρίσκονται στους λογαριασμούς του συνόλου των υπεράκτιων εταιρειών υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ.

Πηγή Ημερησία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια