Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, επεξεργάζονται νέα συμβιβαστική λύση για την «διάσωση» του ταμείου, που και την Τρόικα θα εξευμενίσει και τους εμπόρους θα ικανοποιήσεις εν μέρει, ενώ θα αποφέρει περί τα 300 εκατ. ευρώ στο ταμείο. Εκτιμάται δε, ότι αυτός είναι και ο λόγος που ενώ αρχικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προ το υπουργείο Εργασίας, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, τελικά, έπεσε περαιτέρω ψαλίδισμα και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, το κονδύλι προς το υπουργείο Εργασίας θα είναι μεγαλύτερο.
Τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ήδη το Plan B για τη διάσωση του ΟΑΕΕ, στο οποίο προβλέπεται τελικά η επιβολή φόρου, όπως περιγράφεται (και δεν έχει καταργηθεί) και στο Μνημόνιο, στα έσοδα των επιχειρήσεων. Όχι όμως στον τζίρο - καθώς αυτό θεωρείται η «ταφόπλακα» για το λιανικό εμπόριο στη χώρα - αλλά στα κέρδη. Μάλιστα, για να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό που θα δώσει ανάσα στα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, το ποσοστό του ειδικού αυτού φόρου θα είναι μεγαλύτερο από το 2 τοις χιλίοις, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό ποσοστό. Η πρόταση αυτή θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εφόσον η Τρόικα επιμείνει στην εφαρμογή της Μνημονιακής δέσμευσης. Να σημειωθεί ότι, η μη εφαρμογή της υπεσχημένης επιβολής του φόρου από το 2013, επήλθε μετά από πολιτική παρέμβαση του Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Το θέμα έμεινε ανοικτό από τους δανειστές οι οποίοι περιμένουν ισοδύναμα μέτρα.
Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, για να διαπιστωθεί εάν η τρύπα που υπάρχει στο Ταμείο, μπορεί να περιοριστεί.
Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν και την πρόταση των εμπόρων για πάγωμα των παλαιών χρεών για μία τριετία, έτσι ώστε να αρχίσουν πάλι να καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και να πάψουν να συσσωρεύονται χρέη. Στη λογική αυτή, προτείνεται να υπάρξει η δυνατότητα ένα μέρος από τις τρέχουσες εισφορές και ειδικότερα, εκείνο που αφορά τις επιπλέον ασφαλιστικές κλάσεις, να μεταφέρεται για να εξυπηρετήσει τα παλαιότερα χρέη, για το ίδιο διάστημα. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι έτσι και το Ταμείο θα εισπράττει περισσότερα έσοδα και τα χρέη των προηγούμενων χρόνων που φτάνουν τα 7,9 δισ. ευρώ, θα μειωθούν.
Αναλύοντας τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, προκύπτει ότι το 61% των οφειλετών χρωστούν ποσά έως 10.000 ευρώ. Το 88,8% εκείνων που σταμάτησαν να καταβάλλουν εισφορές, προχώρησαν σε αυτή την επιλογή την τελευταία διετία. Αυτό σημαίνει ότι την χρονική περίοδο που η κρίση εντάθηκε, ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, οδηγήθηκε στην ανάγκη να σταματήσει να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να καλύψει άλλες πιο σημαντικές ανάγκες του.
Διεύρυνση της ασφαλιστικής κλάσης
Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του τελικού σχεδίου «διάσωσης» του Οργανισμού, παίζει η πρόταση για υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που έχουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, κάποιοι επαγγελματίες έλαβαν και σχετικές ειδοποιήσεις. Απευθύνθηκαν βέβαια στο ταμείο απ’ όπου ενημερώθηκαν ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει έως το τέλος του 2013.
Οι έμποροι ωστόσο εκτιμούν ότι αν τελικά η πρόταση υλοποιηθεί, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαια, καθώς στο υπουργείο Εργασίας έχουν «επενδύσει» στη λύση αυτή, ως μέρος της συνολικής λύσης, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις των οποίων τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί και τα έσοδα έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Στην πράξη, η αλλαγή αφορά στα περισσότερα μπακάλικα, καφενεδάκια και μικρά ψιλικατζίδικα σε χωριά αλλά και σε τουριστικές περιοχές που το καλοκαίρι μπορεί να έχουν σημαντικό τζίρο, το χειμώνα όμως υπολειτουργούν αφού συντηρούνται με ένα μεροκάματο από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.
Πηγή capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια