Συνέντευξη τύπου των Προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, μέσα σε φορτισμένο κλίμα λόγω της επικείμενης ψήφισης των οικονομικών μέτρων με τα οποία προβλέπονται περαιτέρω μισθολογικές περικοπές
Συνέντευξη τύπου των Προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, μέσα σε φορτισμένο κλίμα λόγω της επικείμενης ψήφισης των οικονομικών μέτρων με τα οποία προβλέπονται περαιτέρω μισθολογικές περικοπές για τους εκπροσώπους του δικαστικού κλάδου.
Η Πρόεδρος της Ένωσης, Δικαστών και Εισαγγελέων κα Βασιλική Θάνου, στην εισαγωγική της ομιλία επισήμανε ότι πρόκειται για κοινωνικά άνισες ρυθμίσεις που πλήττουν τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού καθώς επιβάλλονται κυρίως σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί από τον κρατικό μηχανισμό οι διαδικασίες για τον έλεγχο όσων φοροδιαφεύγουν. Σημείωσε δε ότι οι δικαστές είναι οι μόνοι κρατικοί λειτουργοί που έχουν υποστεί αδιαμαρτύρητα τη μεγαλύτερη μείωση αποδοχών (38%) συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας ενώ παράλληλα είναι οι μόνοι κρατικοί λειτουργοί με συνταγματικά κατοχυρωμένο μισθολόγιο (άρθρο 88 παρ.2). Η Πρόεδρος τόνισε σε έντονο ύφος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που επιδεικνύει άκαμπτη αδιαλλαξία και δείχνει να μη σέβεται την εκ του Συντάγματος επιβεβλημένη υποχρέωση για προστασία του θεσμού της δικαιοσύνης περικόπτοντας σε νέο υψηλό ποσοστό τις δικαστές αποδοχές σε σημείο που όχι μόνο παύουν να είναι ανάλογες του λειτουργήματός τους αλλά καθιστούν προβληματική την κάλυψη των αναγκών των δικαστών. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά σε χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες ο μισθός των δικαστών έχει παραμείνει αμετάβλητος ή έχει υποστεί λογική μείωση. Τέλος, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση οι δικαστές δε διεκδικούν εξαίρεση από τα νέα μέτρα αλλά αυτό που έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτησή τους είναι το συνολικό ποσοστό της μισθολογικής μείωσης, το οποίο ξεπερνά το 60% και θεωρείται υπερβολικό και μη ανεκτό.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κ. Γ. Φαλτσέτος μιλώντας σε υψηλούς τόνους δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις των δικαστών δεν έχουν τη μορφή διεκδικήσεων αλλά στόχος είναι η προστασία του δικαστικού λειτουργήματος και της δικαστικής ανεξαρτησίας. Τόνισε δε, ότι οι δικαστές δε ζητάνε πλούτη αλλά μια αξιοπρεπή διαβίωση βάσει των εγγυήσεων του Συντάγματος αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «οι νέες περικοπές οδηγούν το δικαστή στα ληγμένα για να ζήσει». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ.Φαλτσέτος, η κυβερνητική στάση δεν είναι απλά σκληρή αλλά προκατειλημμένη και εχθρική ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι γίνεται μια προσπάθεια να καταστεί η δικαιοσύνη υποτελής και να εξουθενωθεί. Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Δ.Δ. ανέφερε ότι μέχρι σήμερα γνώμονας των δικαστικών αποφάσεων ήταν το δημόσιο συμφέρον αλλά πλέον θα υπάρξει ελαστικότητα ως προς αυτό και θα τεθεί στην πρώτη γραμμή το συμφέρον του ελληνικού λαού και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Χρ. Παπανικολάου, κινήθηκε στους ίδιους τόνους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η δημοκρατία».
Στη συνέντευξη τύπου, το Εισαγγελικό σώμα εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, κ. Δ. Μητρούλιας, ο οποίος επισήμανε ότι οι περικοπές υπερβαίνουν κάθε όριο λογικής και νομιμότητας και θα οδηγήσουν σε δυσλειτουργία της δικαιοσύνης. Σημείωσε μάλιστα ότι οι Εισαγγελείς από την πλευρά τους έχουν κηρύξει τα τελευταία χρόνια τον πόλεμο στους φοροδιαφεύγοντες και αντί η κυβέρνηση να είναι σύμμαχός τους σε αυτό το έργο, στην ουσία τους υποβαθμίζει. Παρ’ όλα αυτά, εγγυήθηκε στον ελληνικό λαό ότι ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι Εισαγγελείς θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ανδρ. Θεοτοκάτουτόνισε ότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι δυνατή, αν δεν εξασφαλίζεται η επιβίωση των δικαστικών λειτουργών. Σημείωσε μάλιστα ότι «στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεν τολμώ να μιλήσω για αξιοπρεπή διαβίωση αλλά αναφέρομαι σε οικονομική επιβίωση».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Κ. Βαρδακαστάνηςανέφερε ότι ο χαρακτήρας του δικαστικού μισθολογίου είναι θεσμικός και μέσω αυτής της θεσμικής κατοχύρωσης, στόχος είναι να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της σκέψης και της κρίσης των δικαστών. Εξέφρασε δε το φόβο ότι επιχειρείται μια μισθολογική συρρίκνωση πέρα από κάθε λογικό όριο και τόνισε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να «περνά την κόκκινη γραμμή» πλήττοντας τον πυρήνα της δικαιοσύνης.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Γ. Μανωλίδης διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στη στάση της και τελικά ψηφίσει τα μέτρα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η άμεση ενεργοποίηση της άσκησης των ενδίκων μέσων και βοηθημάτων. Οι Πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισαν ότι κατά τη συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν μια εναλλακτική λύση ενώ κατέθεσαν και αντιπρόταση που περιλάμβανε περικοπές των δικαστικών επιδομάτων, η οποία όμως απορρίφθηκε από τα αρμόδια υπουργικά στελέχη.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια