Ολα τα δικαστήρια, εκτός Αρείου Πάγου και ΣτΕ, μετείχαν στις κινητοποιήσεις
Της Ιωαννας Mανδρου
Σε κατάσταση ασφυξίας παραμένουν τα πράγματα στον χώρο της δικαιοσύνης από την παρατεταμένη αποχή των δικαστικών λειτουργών, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, έστω και περιορισμένης κλίμακας, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Εφιαλτική είναι η εικόνα με τις χιλιάδες δίκες που έχουν αναβληθεί σε όλη την επικράτεια και στα δικαστήρια όλων των βαθμών από την έναρξη του δικαστικού έτους, όταν άρχισαν οι αποχές των δικαστών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους που προβλέπονται -και ισχύουν μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο- στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου που ψήφισε η κυβέρνηση.
Πάνω από ένα εκατομμύριο δίκες και δικαστικές διαδικασίες έχουν «παγώσει» σε όλη τη χώρα, ενώ τεράστιο είναι το οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, το οποίο έχει στερηθεί έσοδα εκατομμυρίων ευρώ τόσο από τη μη εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων όσο και από τη μη επιβολή ποινών -που μετατρέπονται σε χρηματικές- από τα ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας.
Εκτός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο από την αρχή διαχώρισε τη θέση του, επιλέγοντας τη διεκδίκηση των οικονομικών αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών μέσω της δικαστικής οδού -προσφυγή στο λεγόμενο Μισθοδικείο- αλλά και του Αρείου Πάγου που δεν ακολούθησε την τακτική των αποχών, όλα τα υπόλοιπα δικαστήρια, ακόμα και το Ελεγκτικό Συνέδριο (ανώτατο δικαστήριο επίσης), μετείχαν στις αποχές και στις κινητοποιήσεις των δικαστικών και των εισαγγελέων.
Αν και με δεδομένη την παραδοχή και των παραγόντων της ηγεσίας της δικαιοσύνης, όπως του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντε, αλλά και της προέδρου του Α.Π., Ρένας Ασημακοπούλου, ότι τα αιτήματα των δικαστών είναι δίκαια και πραγματικά, οι παρατεταμένες αποχές από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων δεν υιοθετήθηκαν από τα ηγετικά κλιμάκια του δικαστικού σώματος.
Τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσο και η πρόεδρος, μιλώντας στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις δικαστών και εισαγγελέων τούς κάλεσαν να ανέβουν στις έδρες και να δικάσουν, υπενθυμίζοντας τη θεσμική υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών να παρέχουν στους πολίτες έννομη προστασία. Ο κ. Τέντες, μάλιστα, απευθυνόμενος στους δικαστές και τους εισαγγελείς δήλωσε εμφατικά «ανεβείτε στις έδρες και ας χαμηλώσουμε το βλέμμα στην κοινωνία για να αφουγκραστούμε την απαίτηση των πολιτών να συμβάλλουν οι δικαστικοί λειτουργοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό της γενικευμένης ανομίας και την ανάπτυξη της χώρας».
Παρά τις εκκλήσεις όμως στα ποινικά και τα πολιτικά δικαστήρια, οι αποχές συνεχίζονται ώς τις 19 Ιανουαρίου, για τρεις ώρες καθημερινά, ενώ τα Διοικητικά Δικαστήρια αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην εκδίκαση υποθέσεων από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά τεράστια έσοδα.
Στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία ήδη γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που έχουν προκληθεί από τη μη εκδίκαση υποθέσεων, ενώ αντίστοιχες υπερπροσπάθειες καταβάλλουν -παρά τη συνεχιζόμενη αποχή- και τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Υπερπροσπάθεια
Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες η προϊσταμένη του Δικαστηρίου, Μαρία Τσάμη, έχουν εκδικαστεί παρά την αποχή περί τις 40.000 υποθέσεις, κυρίως αστικές, ενώ επιχειρείται τις επόμενες ημέρες και ώς τη λήξη του χρόνου τα έσοδα από τις χρηματικές ποινές να πλησιάσουν τα περυσινά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανακριτικά τμήματα της Αθήνας, σε Πρωτοδικείο και Εφετείο, αλλά και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, παρά τις αποχές, συνέχιζαν να εργάζονται πυρετωδώς, με τους αρμόδιους δικαστές και εισαγγελείς να διεκπεραιώνουν καθημερινά έρευνες για μείζονος σημασίας υποθέσεις, όπως εκείνες που αφορούν, και είναι δεκάδες, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί, που έχουν υποστεί σοβαρότατες μειώσεις στις αποδοχές τους με το νέο μισθολόγιο που ισχύει, είναι αποφασισμένοι, όπως έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη, οι εκπρόσωποι των ενώσεών τους να διεκδικήσουν δικαστικά την ισότιμη οικονομική τους μεταχείριση με τους κρατικούς λειτουργούς αλλά και τους βουλευτές.
- Με άρθρα τους στην «Κ», παρεμβαίνουν στο ζήτημα η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρόεδρος Ενώσεως Δικαστών-Εισαγγελέων, και ο κ. Γεώργιος Φαλτσέτος, πρόεδρος Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών.
Το νέο μισθολόγιο «αγκάθι» για μεταθέσεις, αποσπάσεις, δάνεια
Προβλήματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης και πλήγμα στο κύρος δικαστικών λειτουργών αναμένεται να προκληθούν από το νέο μισθολόγιο στους δικαστές, που άρχισε να εφαρμόζεται αναδρομικά, όπως επισημαίνουν στην «Κ» εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων.
Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να μην επισπεύδονται διαδικασίες κατασχέσεων κατά δικαστικών που οφείλουν, από δάνεια κυρίως, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί το κύρος τους, ήδη πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται σε δικαστικές εμπλοκές από οικονομική αδυναμία.
Μόνο στην Αθήνα οι δικαστικοί που αντιμετωπίζουν προσφυγές από τράπεζες ανέρχονται σε 15, ενώ πολλοί άλλοι έχουν λάβει οχλήσεις για χρήματα που οφείλουν κυρίως στο Παρακαταθηκών και Δανείων για στεγαστικά δάνεια.
Το γεγονός ότι οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών, κυρίως στους κατώτερους βαθμούς, διαμορφώνονται πλέον κάτω από τα 2.000 ευρώ, προβληματίζει τις δικαστικές αρχές για τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε μεταθέσεις και αποσπάσεις, ενώ προβλήματα δημιουργούνται και με την καθημερινή λειτουργία της δικαιοσύνης, καθώς τα σχετικά κονδύλια που διατίθενται πλέον είναι ελάχιστα.
Είναι συνηθισμένο πλέον το φαινόμενο δικαστικές υπηρεσίες να αδυνατούν να φωτοτυπήσουν δικογραφίες λόγω ελλείψεων σε χαρτί ή μελάνι, ή να αντικαταστήσουν μια... κλειδαριά, όπως συνέβη στο γραφείο του εισαγγελέα προφυλακίσεων. Δεν μπορούσε να επισκευαστεί καθώς το ταμείο του Δικαστηρίου είχε μόνον 4 ευρώ!
http://news.kathimerini.gr/
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια