Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Δεν θα μπορούν, πλέον, οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι να δηλώνουν ότι είναι ανήλικοι, προκειμένου να τυγχάνουν ευεργετικής ποινικής και σωφρονιστικής μεταχείρισης, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης θα περιλάβει στο νομοσχέδιο για τον κώδικα ναρκωτικών, διάταξη με την οποία προβλέπεται η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας των κατηγορουμένων που στερούνται ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων.

Με αφορμή την υπόθεση του Πακιστανού δράστη της Πάρου, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά ανήλικη κοπέλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποίησε την πρόσφατη δέσμευση του υφυπουργού, Κώστα Καραγκούνη, στη Βουλή, ότι θα προωθήσει σχετική ρύθμιση για να τεθεί τέλος σε παρόμοιες καταστάσεις.

Ο συγκεκριμένος Πακιστανός, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν είχε νόμιμα έγγραφα υποστήριξε ότι είναι ανήλικος, προκειμένου να τύχει ευεργετικής μεταχείρισης.

Με διάταξη, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον κώδικα ναρκωτικών, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, η πραγματική ηλικία του κατηγορουμένου θα διακριβώνεται από ιατροδικαστή.

Η διάταξη αυτή αναφέρει ότι «αν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ηλικία του κατηγορουμένου, ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας ή ο πταισματοδίκης ή ο ειρηνοδίκης που διενεργεί την προανάκριση ή οι ανακριτικοί υπάλληλοι, διατάσσουν διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ιατροδικαστή ή άλλον ειδικό πραγματογνώμονα, προκειμένου να διακριβωθεί η πραγματική ηλικία του κατηγορουμένου».

www.ethnos.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια