Πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης προσπαθεί να φέρει ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας για τους πάνω από 12.500 κρατουμένους που συνεχώς αυξάνονται και στοιβάζονται σε χώρους που συχνά έχουν καταγγελθεί ως «κάτεργα» και «αποθήκες ψυχών».
Ισορροπώντας ανάμεσα στην ανάγκη λήψης και διατήρησης μέτρων ασφαλείας, αλλά και στην αντίστοιχη ανάγκη βελτίωσης και αναμόρφωσης του φυλακιστικού συστήματος, ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, καθώς ανοίγει το καθεστώς της ημιελεύθερης διαβίωσης, προβλέπει ηπιότερες συνθήκες κράτησης για χρεοφειλέτες και υποδίκους, δίνει τη δυνατότητα ιδιαίτερης συνεύρεσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των συζύγων και των ερωτικών συντρόφων, αλλά και των μελών της οικογένειας.
Παράλληλα αναγνωρίζει στους κρατουμένους δικαίωμα έκφρασης, ευεργετικό υπολογισμό της ποινής (και ειδικές άδειες) για όσους συμμετέχουν σε επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διατηρώντας την απαγόρευση χρήσης κινητών, επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, προωθεί την κοινωφελή και εθελοντική εργασία και εκτός φυλακής, εξορθολογίζει το σύστημα των αδειών, βελτιώνει την ιατρική περίθαλψη, ανοίγει την πόρτα των φυλακών σε διάφορους φορείς (Συνήγορο του Πολίτη, δικηγορικούς συλλόγους κ.λπ.) για λόγους διαφάνειας. Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου από τη φυλακή με το ειδικό «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού.
Οικονομική στήριξη
Η επιτυχία αρκετών από τα μέτρα που αναμένεται να προωθήσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης θα εξαρτηθούν και από την οικονομική στήριξη που θα παράσχει η πολιτεία.
Μία από τις βασικότερες καινοτομίες είναι η ιδιαίτερη συνεύρεση. Πέρα από το συνηθισμένο επισκεπτήριο συγγενών 2 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον 1 ώρας, αλλά και εκπροσώπων συλλόγων, κοινωνικών, θρησκευτικών φορέων κ.λπ., ο νέος Κώδικας επιχειρεί να υλοποιήσει σκέψεις που πρωτοδιατυπώθηκαν τη δεκαετία του ’80 για τη δυνατότητα συνεύρεσης των ερωτικών συντρόφων. Στη σχετική διάταξη προβλέπεται ότι κάθε κρατούμενος δικαιούται να δέχεται μία φορά το 15θήμερο επισκέψεις του (ή της) συζύγου ή και συντρόφου, καθώς και συγγενών α’ βαθμού.
Η επίσκεψη διάρκειας τουλάχιστον 2 ωρών θα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα της συνάντησης χωρίς να υπάρχει οπτικός έλεγχος. Με την έναρξη ισχύος του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, πρέπει να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι για την ιδιαίτερη συνεύρεση σε όλες τις φυλακές ενώ ήδη υπάρχει μέριμνα για τέτοιο χώρο στις νέες φυλακές που μόλις εγκαινιάστηκαν για να λειτουργήσουν στα Χανιά.
Ο Σωφρονιστικός Κώδικας περιλαμβάνει και σημαντικές ρυθμίσεις, όπως:
Κρατούμενοι με ποινές φυλάκισης έως 5 ετών μπορούν να κρατούνται σε αγροτικές φυλακές ή στην ΚΑΥΦ χωρίς να τους ανατίθενται εργασίες που γίνονται σε μη φυλασσόμενους χώρους.
Οι κρατούμενοι για χρέη διαμένουν σε χωριστά τμήματα των σωφρονιστικών καταστημάτων με πρόγραμμα διαβίωσης που προσεγγίζει όσο το δυνατό συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης.
Απαγορεύεται η διαβίωση κρατουμένων σε χώρους κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ αυξάνεται ο χώρος που προορίζεται για τον καθένα από 2,5 τ.μ. σε 4-6 τ.μ..
Η διεύθυνση των φυλακών χορηγεί επαρκή ενδυμασία και τροφή σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ μπορούν να φέρνουν και δικά τους είδη για ένδυση και διατροφή.
Ιατρικές εξετάσεις επαναλαμβάνονται ανά 6μηνο ή με αίτημα του κρατουμένου.
Οι εκπαιδευτικοί τίτλοι σπουδών δεν αναγράφουν ότι αποκτήθηκαν στη φυλακή.
Καινοτομία
Καθημερινή έξοδος για… ήπια αδικήματα
Σε κρατούμενους για ελαφρότερα αδικήματα δίνεται η δυνατότητα καθημερινής εξόδου από τη φυλακή για λόγους επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς, για να αντιμετωπίζουν σοβαρές ανάγκες τους ή μελών της οικογένειάς τους που εξαρτώνται από αυτούς. Η ημιελεύθερη διαβίωση εκτίεται σε αγροτικές φυλακές, στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), σε ειδικούς χώρους των φυλακών που προορίζονται για όσους παίρνουν τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες και οι οποίοι μπορούν να υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς. Οι κρατούμενοι θα
ethnos.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια