Εχοντας στη φαρέτρα της το επιχείρημα ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα αυτά να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση ενδέχεται ι να θέσει το Σεπτέμβριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα το θέμα της επανεξέτασης ορισμένων προϋποθέσεων ένταξης στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και στα Ταμεία.
Οπως σημείωνει η Naftemporiki, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επιθυμούν αλλαγές ή νέες συζητήσεις για τις ρυθμίσεις, αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» για να τεθεί το εν λόγω θέμα στο τραπέζι του νέου κύκλου των συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα. Θεωρούν, όπως τονίζει η ίδια πηγή, πως το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη βρίσκονται μια ανάσα από τα 60 δισ. ευρώ, καθώς και ότι αυξάνονται μήνα με το μήνα είναι δύο επιχειρήματα που θα μπορούσαν να κάνουν τους δανειστές να αλλάξουν γνώμη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει πάντως μια τέτοια συζήτηση είναι η απαρέγκλιτη μέχρι το Σεπτέμβριο εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως τις δομικές αλλαγές στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα αναμένεται να μπουν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτωπροτάσεις που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία για ένταξη στις ρυθμίσεις, αλλά πρωτίστως στην αποπληρωμή των χρεών:
Η δυνατότητα ένταξης και των νέων ληξιπροθέσμων που γεννήθηκαν εντός του 2013 στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» των ληξιπροθέσμων χρεών, που παρέχει δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις, υπό αυστηρές δε προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν και τις 100. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» μπορούν να διευθετηθούν μόνο οι παλιές οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με το μήνα ένταξης.
Το ενδεχόμενο να μειωθεί το επιτόκιο 8,75% που πληρώνουν, κάθε μήνα, όσοι εντάσσονται σε κάθε ρύθμιση.
Η χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (π.χ., η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων
Αν και βάσει των επίσημων στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα ληξιπρόθεσμα κινούνται εντός στόχων, η εισπραξιμότητά τους παραμένει χαμηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος των 55,2 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μόνο 847 εκατ. ευρώ και από το νέο των 4,2 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε φέτος και όσοι έχουν ενταθεί στη ρύθμιση καλούνται να το εξοφλήσουν σε 12 δόσεις, έχουν εισπραχθεί μόνο 546 εκατ. ευρώ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια