Μικρότερες ποινές στους εμπλεκομένους σε οικονομικά σκάνδαλα εάν επιστρέψουν τα χρήματα. Πακέτο μέτρων φέρει η κυβέρνηση άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να εισπραχθούν τα «κλεμμένα» από υπόδικους και κατηγορουμένους για οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις πολιτικής και κρατικής διαφθοράς και να ρευστοποιηθούν υπέρ του Δημοσίου εκατομμύρια ευρώ από δεσμευμένους λογαριασμούς και «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία σε ποινικές υποθέσεις.
Της Ιωαννας Μανδρου
Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον τίτλο «Ενέχυρο - ποινική συνδιαλλαγή για εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» υπήρξαν προϊόν εξαντλητικών διεργασιών μέσα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Από την υλοποίηση του πακέτου των μέτρων, που περιλαμβάνει δύο βασικούς θεσμούς, το ενέχυρο για τους δεσμευμένους λογαριασμούς και την ποινική συνδιαλλαγή για την επιστροφή των «κλεμμένων», προσδοκάται ότι θα εισπραχθούν περί τα 5 δισ. ευρώ και μάλιστα σε χρόνο σχετικά άμεσο.
Αποσυμφόρηση
Οι νέες ρυθμίσεις πέραν του εμφανούς δημοσιονομικού οφέλους αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» σημαντικά τις δικαστικές διαδικασίες και να αποσυμφορήσουν τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου κρατούνται εκατοντάδες υπόδικοι και κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα και αδικήματα διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τις οποίες παρουσιάζει η «Κ», όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και κρατικής διαφθοράς και εν γένει οικονομικής εγκληματικότητας θα τυγχάνουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, αν επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο μέχρις κεραίας τα χρήματα που καταχράστηκαν σε βάρος του Δημοσίου, των ΟΤΑ, Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου.
Αν τα χρήματα αυτά, όπως προβλέπεται, επιστραφούν πριν ο κατηγορούμενος κληθεί σε απολογία, η κατηγορία σε βάρος του από κακούργημα θα μετατρέπεται σε πλημμέλημα και η ποινή που θα του επιβάλλεται θα είναι φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνων.
Αν η επιστροφή των χρημάτων γίνει αργότερα -και πάντως πριν αρχίσει η δίκη στον πρώτο βαθμό- η επιβαλλόμενη ποινή ορίζεται σε τρία χρόνια τουλάχιστον και «ανεβαίνει» αν τα χρήματα επιστραφούν στο δημόσιο ταμείο πριν από τη δευτεροβάθμια δίκη καθώς πλέον προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα χρόνων.
Οι σημαντικές αυτές ρυθμίσεις που φέρουν νέους θεσμούς στην ελληνική έννομη τάξη, οι οποίοι με επιτυχία ισχύουν από χρόνια σε χώρες του εξωτερικού -κυρίως τις ΗΠΑ- θα αφορούν μεγάλη «γκάμα» οικονομικών εγκλημάτων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιστροφή των «κλεμμένων» υπάγονται όσοι κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», οι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και απάτης, όπως και οι διωκόμενοι με βάση τον ειδικό νόμο περί κρατικής διαφθοράς, τον 4022 του 2011.
Ωστόσο, με ρητή διάταξη του νομοσχεδίου εξαιρούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, τουλάχιστον προς το παρόν -αν δεν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό- οι πολιτικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ και οι δημόσιοι λειτουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι. Για τις εν λόγω κατηγορίες περιλαμβάνεται ρητή εξαίρεση στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν επιστρέψουν τα «κλεμμένα» όσοι εξαιρούνται, δεν θα μπορούν να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.
Πολιτική συνεννόηση
Πάντως το θέμα αυτό, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» προβληματίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αναμένεται να κριθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και μάλιστα σύντομα.
Σημαντικές είναι επίσης και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους δεσμευμένους λογαριασμούς και τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία υποδίκων και καταδίκων για οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για υπόδικους και κατάδικους για οικονομικά εγκλήματα και για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, στα ποσά που δεσμεύονται με απόφαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών σε λογαριασμούς τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία που «παγώνουν» θα εγγράφεται ενέχυρο υπέρ του Δημοσίου και θα ρευστοποιούνται. Για την εγγραφή του ενεχύρου και τη ρευστοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων θα ενημερώνεται ο υπόδικος ή κατηγορούμενος, το πιστωτικό ίδρυμα και ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός στον οποίο είναι κατατεθειμένα τα χρηματικά ποσά και δεν απαιτείται η συναίνεση του ενδιαφερομένου. Αν όμως ο υπόδικος ή κατηγορούμενος συναινέσει, θα τυγχάνει ευνοϊκής ποινικής αντιμετώπισης από τις δικαστικές αρχές.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια