Του Παναγιώτη Στάθη
Σε θέση μάχης ενόψει της ψήφισης του νέου Κώδικα Δικηγόρων που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της πληρωμής τους για κάθε υπόθεση δικηγόρου στα δικαστήρια και καταργεί την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στα συμβόλαια, βρίσκονται οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας.
Οι δικηγόροι διαμηνύουν ουσιαστικά στο Υπουργείο Οικονομικών πως θα βρεθούν απέναντί του σε περίπτωση που εντός των ημερών περάσει ο νέος Κώδικας, ενώ υπενθυμίζουν σε όλους τους τόνους πώς τα δυο αυτά μέτρα στερούν άμεσα χρήματα από το Δημόσιο ταμείο αφού με μέσους υπολογισμούς κάθε χρόνο μόνο οι δικηγόροι της Αθήνας δίνουν περί τα 40-50 εκατομμύρια ευρώ από τα γραμμάτια προείσπραξης, και από τα συμβόλαια περί 30-40 εκατομμύρια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ από το 2002 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2013, δηλαδή τα τελευταία 11,5 χρόνια μόνο οι δικηγόροι της Αθήνας από συμβόλαια, παραστάσεις και ΦΠΑ απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο φόρο 646.964.611 ευρώ.
Τι καταργείται
Με το νέο σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί στην Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της πληρωμής μέσω του γραμματίου προείσπραξης, το ύψος του οποίου είναι σε συνάρτηση με «το ποσό αναφοράς», όπως λέγεται (δηλαδή τη δικηγορική αμοιβή). Αυτό θα αντικατασταθεί ουσιαστικά με ένα πάγιο ποσό που θα καταβάλλει ο δικηγόρος ανά υπόθεση. Το ύψος του πάγιου αυτού ποσού θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση.
Ο δικηγόρος για την παράσταση του ενώπιον των δικαστηρίων υποχρεούται σήμερα να κόψει γραμμάτιο προείσπραξης. Το γραμμάτιο αυτό αντιπροσωπεύει «το ποσό αναφοράς», της δικηγορικής αμοιβής και δίνονται χρήματα προς διάφορες κατευθύνσεις (αυτοαπασχολούμενοι, νέοι δικηγόροι, υγείας κλπ) και το 15% είναι φόρος.
Παράλληλα, με το γραμμάτιο προείσπραξης μπορεί να υπολογιστεί το ελάχιστο ύψος της φορολογητέας ύλης του κάθε δικηγόρου, ενώ το Δημόσιο εισπράττει στην πηγή φόρο και δεν περιμένει να υποβληθεί η φορολογική δήλωση τον επόμενο χρόνο για να εισπραχθεί το ανάλογο ποσό. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι, όπως έλεγαν Αθηναίοι δικηγόροι, ότι έχει προταθεί στην Κυβέρνηση από τους Δικηγορικούς Συλλόγους να αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου στην πηγή από το 15% στο 20%, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ανταπόκριση στην πρόταση αυτή.
Ο αντίλογος βέβαια σε αυτό είναι πώς μέχρι τώρα – όπως λένε κάποιοι- ο δικηγόρος πολλές φορές δήλωνε την ελάχιστη δικηγορική αμοιβή , όχι δηλαδή το ποσό που πραγματικά εισέπραττε από τον εντολέα του με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή.
Τα συμβόλαια
Σήμερα η παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια είναι υποχρεωτική μόνο για τον αγοραστή και για ποσά άνω των 80.000 ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουάριου 2014 η παράσταση του δικηγόρου δεν θα είναι υποχρεωτική σε κανένα συμβόλαιο, ανεξαρτήτως ύψους.
Οι δικηγόροι λένε πώς θα χαθεί πολύ φορολογητέα ύλη αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΔΣΑ, κατά τα 11,5 τελευταία χρόνια (2002 έως α΄ εξάμηνο 2013) από τα 782.979 συμβόλαια που υπεγράφησαν αποδόθηκε από τους δικηγόρους της Αθήνας συνολικός φόρος 273.952.268 ευρώ.
Τι καταλογίζουν
Οι δικηγόροι ισχυρίζονται πως η στάση του υπουργείου Οικονομικών να οφείλεται σε πιέσεις που ασκούνται «από την τρόικα, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο κύκλο μαζικών προσφυγών στα δικαστήρια της χώρας, προκειμένου να έχουν φτηνές δικηγορικές αμοιβές, αλλά και στην κυοφορούμενη προσπάθεια απελευθέρωσης των επαγγελμάτων».
Ισχυρίζονται δε ότι με τον νέο τρόπο καθορισμού του γραμματίου προείσπραξης, θα αναθέτουν υποθέσεις στους νέους και άνεργους δικηγόρους δίνοντας τους, μόνο τη συμμετοχή του στα Ταμία και το Δικηγορικό τους Σύλλογο, καθώς και μια ελάχιστη αμοιβή που θα έχει το χαρακτήρα «χαρτζιλικιού», ενώ το Δημόσιο θα χάνει φόρους και τα ασφαλιστικά Ταμεία εισφορές. Να ληφθεί υπόψη ότι μόνο η ανεργία των νέων δικηγόρων της Αθήνας (μέχρι επτά χρόνια δικηγορία) το πρώτο επτάμηνο του 2013 έφτασε στο 44,92%.
Δηλώσεις δικηγόρων
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γεώργ. Κυμπαρίδης, στο Σύλλογο του οποίου δηλώθηκαν 19 συμβόλαια κατά το α΄ εξάμηνο του 2013, επισημαίνει ότι «στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος ο κ. Γιάν. Στουρνάρας είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών ο οποίος από την μία επιβάλλει δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα και από την άλλη δεν θέλει την άμεση φορολόγηση στην πηγή, όπως είναι ο φόρος από την παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια και το γραμμάτιο προείσπραξης, ενώ την ίδια στιγμή, οδηγεί τους δικηγόρους και πολίτες στην φοροδιαφυγή». «Παραδίδω τον κ. Στουρνάρα» στην κρίση του ελληνικού λαού και όχι μόνο», προσθέτει ο κ. Κυμπαρίδης, καθώς «όλα τα άλλα είναι περιττά».
Ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θ. Σχινάς, τονίζει ότι «στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης, που ουσιαστικά στοχεύει στην αποδυνάμωση του δικηγορικού επαγγέλματος, απεμπολούν φορολογικά έσοδα τα οποία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι τα δίνουν στο «πιάτο» με την παρακράτηση στην «πηγή» και προσθέτει:
«Το υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί επιλογές της Τρόικας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως ας αναλάβει το ίδιο τις ευθύνες του για τη μείωση των φορολογικών εσόδων, τη στιγμή που θέλει να καταργήσει διάταξη η οποία του αποδίδει φορολογικά έσοδα».
Ένα δεύτερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ ο Ι. Χαρακτινιώτης επισημαίνει ότι «η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από την μία πλευρά κάνει λόγο για πάταξη της φοροδιαφυγής, από την άλλη, περιέργως, αρνείται να πάρει «ζεστό χρήμα» από τους δικηγόρους».
«Είναι αδιανόητο», επισημαίνει ο κ. Χαρακτινιώτης «να μπορεί το κράτος να εισπράξει άμεσα στην πηγή το 15% της δικηγορικής αμοιβής και να λέει όχι θέλω να εισπράξω το φόρο των δικηγόρων με χρονοκαθυστέρηση, ενός χρόνου». Και διερωτάται το μέλος της διοίκησης του ΔΣΑ, «τόσο μεγάλες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αρνείται το αυτονόητο και να οδηγεί μέρος των δικηγόρων στην φοροδιαφυγή».
www.capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια