Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ


Το ηλεκτρονικό έγκλημα βλάπτει σοβαρά την ψηφιακή οικονομία, με τους Έλληνες να εμφανίζουν ιδιαίτερα ποσοστά ανησυχίας για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, γεγονός που καθυστερεί την ανάπτυξη των on-line αγορών στη χώρα μας. Για του λόγου το αληθές, ενώ οι χρήστες του διαδικτύου στην Ε.Ε. έχουν, σε ποσοστό 70%, εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό μόλις που φτάνει το 42%. Η συγκεκριμένη διαπίστωση, που περιλαμβάνεται σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ερμηνεύει σε ένα βαθμό την υστέρηση, την οποία εμφανίζει η Ελλάδα στο ηλεκτρονικό εμπόριο έναντι των πιο “ώριμων” αγορών της Ε.Ε.

Όσον αφορά τις ανησυχίες τους κατά τη χρήση του διαδικτύου οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, αναφέρουν ως αιτίες το φόβο υποκλοπής και κατάχρησης των προσωπικών τους δεδομένων (ποσοστό 36%) και την ανησυχία για την ασφάλεια των πληρωμών μέσω διαδικτύου (ποσοστό 38%).

Γενικά, οι χρήστες του διαδικτύου στην Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και σε ποσοστό 76%, συμφωνούν ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξήθηκε το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο σε παρόμοια μελέτη του 2012. Μάλιστα, το 12 % των χρηστών του διαδικτύου έχουν ήδη πέσει θύμα παραβίασης του λογαριασμού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Απόκλιση
Ενώ οι χρήστες του διαδικτύου στην Ε.Ε. έχουν, σε ποσοστό 70%, εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές, μόνο οι μισοί περίπου επιλέγουν τελικά να το χρησιμοποιήσουν.

Η σημαντική αυτή απόκλιση δείχνει τον αρνητικό αντίκτυπο του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην ενιαία ψηφιακή αγορά: τα δύο κύρια προβλήματα σχετικά με τέτοιου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες σχετίζονται με την κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων (37 % των ερωτηθέντων) και την ασφάλεια των πληρωμών μέσω του διαδικτύου (35 %).

“Η έρευνα αυτή δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χρήση του διαδικτύου, καθώς πάρα πολλοί επιλέγουν να μην κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο. Αυτό βλάπτει τόσο την ψηφιακή οικονομία όσο και τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία, στηριζόμενοι στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, ώστε να φθάσουμε στις ρίζες του οργανωμένου ηλεκτρονικού εγκλήματος”, δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ενημέρωση
Πάντως, το Ευρωβαρόμετρο διαπιστώνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες της Ε.Ε. αισθάνονται ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε σχέση με το 2012 (44% έναντι 38%). Ωστόσο, στην Ελλάδα το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ενημερωμένοι το 2013 φθάνει μόλις στο 38%.

Στο μεταξύ, λιγότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου στην Ε.Ε. άλλαξαν κωδικό πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά το προηγούμενο έτος (48% σε σύγκριση με 45% το 2012).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 27.000 άτομα σε όλα τα κράτη - μέλη, δείχνει επίσης ότι:

Το 87% των ερωτηθέντων αποφεύγουν να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο (ελαφρά μείωση από 89% το 2012).

Οι περισσότεροι χρήστες εξακολουθούν να μην αισθάνονται καλά ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος (52 % σε σύγκριση με 59 % το 2012).

Το 7% έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης σε σχέση με την πιστωτική τους κάρτα ή τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι χρήστες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω έξυπνου τηλεφώνου (35% από 24% το προηγούμενο έτος) ή ταμπλέτας (14% από 6%).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διεξήχθη από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013.


Πηγή Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια