Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΕΔΑΔ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ουγγαρία για την παύση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, András Baka, από τα καθήκοντά του, γιατί είχε επικρίνει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Ο András Baka, ήταν δικαστής του ΕΔΑΔ από το 1991 έως το 2008, οπότε και εξελέγην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο.
Επίσης, ήταν επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και είχε τη νομική υποχρέωση να εκφράζει τη γνώμη του για κάθε νομοσχέδιο που επηρεάζει το δικαστικό σώμα.

Ειδικότερα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι υπήρξε «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης», γιατί ενώ ο δικαστής ήταν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είχε επικρίνει δημόσια την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη.

Επίσης, κρίθηκε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, καθώς είχε καταστεί αδύνατο στον Μπάκα να προσφύγει στο δικαστήριο και να διαμαρτυρηθεί για την πρόωρη παύση του από τα καθήκοντά του.

Η παύση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τα καθήκοντά του ενώ βρισκόταν περίπου στα μισά της εξαετούς θητείας του, προβλεπόταν από νόμο που υιοθετήθηκε από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο -- όπου το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ 'Ορμπαν διαθέτει συντριπτική πλειοψηφία -- και «ως εκ τούτου διέφευγε κάθε μορφής ελέγχου από το δικαστή».

Οι δημόσιες επικρίσεις του Baka αφορούσαν μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε το Fidesz, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τη μείωση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης για τους δικαστές από τα 70 στα 62 έτη, η οποία έμοιαζε σύμφωνα με τους επικριτές της με πραγματική εκκαθάριση του δικαστικού σώματος.

http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια