Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΕΙΡ. ΧΑΝΙΩΝ: ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ 235.000 ΕΥΡΩ



Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καταγγέλλει πρακτική συγκεκριμένης Τράπεζας, η οποία ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση υπέρ οικογένειας δανειοληπτών που ρυθμίζει το χρέος της, στέλνει εξώδικο με το οποίο ενημερώνει ότι καταγγέλθηκε η σύμβαση και την καλεί, εντός προθεσμίας 5 ημερών να προβεί στην ολοσχερή εξόφληση του ποσού των 204.186 ευρώ και ότι εάν δεν πράξει τούτο θα διαβιβάσει τα προσωπικά δεδομένα της στην υπηρεσία "Τειρεσίας".

Η Ένωση, αφενός ενημερώνει τους δανειολήπτες ότι η ενέργεια της Τράπεζας, ενέχει πλήρη καταχρηστικότητα και μοναδικό σκοπό έχει να απροσανατολίσει, κυρίως όμως να φοβίσει τους πελάτες της για το δικό της οικονομικό συμφέρον.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω προειδοποιήσεις δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, είναι εκφοβιστικές και πιεστικές, αφού οι δανειολήπτες είναι υπό την ομπρέλα των διατάξεων του Ν. 3866/2010, όπως αυτός τροποποιήθηκε, προπάντων δε υπό την προστασία της με ημερομηνία 12/11/2013 δικαστικής απόφασης (προσωρινής διαταγής) μέχρι στις 30-10- 2020, όπου έχει οριστεί η εκδίκαση της κυρίας αίτησης.

Εν προκειμένω, πρόκειται για οικογένεια συνταξιούχου αστυνομικού, με τρία ενήλικα τέκνα, όπου και ο σύζυγος αλλά και η σύζυγος είναι συνοφειλέτες δύο δανείων, συνολικού ύψους 235.000 ευρώ περίπου. Προσέφυγαν στο Ν. 3869/2010 με την μεσολάβηση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για την ρύθμιση της οφειλής τους, μια και οι συντάξεις τους, μέσω των μνημονιακών νόμων, μειώθηκαν αρκετά.

Το εισόδημά τους φτάνει τα 2.121 ευρώ μηνιαίως από τις συντάξεις τους και τα περιουσιακά στοιχεία τους είναι μια οικία 127,92 τ.μ , 2000 τ.μ. ελιές, που ανήκουν στο σύζυγο και μια παλιά οικία 98 τ.μ., που ανήκει στη σύζυγο.

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού διαπίστωσε ότι οι συνοφειλέτες σύζυγοι πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα στερούμενα πτωχευτικής ικανότητας, που έχουν ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, τους χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, με την οποία:

1) Διατάσσει την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά των δανειοληπτών, για την διάσωση της μίας και μοναδικής κατοικίας.
2) Διατάσσει τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας τους
3) Υποχρεώνει τους δανειολήπτες να καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις 264, 60 ευρώ και 235,65 αντίστοιχα για τις δύο δανεικές συμβάσεις στην Πιστώτρια Τράπεζα.
4) Επιτρέπει στους δανειολήπτες χωρίς να τους υποχρεώνει να μην καταβάλλουν δόση για τους μήνες εντός των οποίων εορτάζονται α) το Πάσχα και β) τα Χριστούγεννα.

Συμπερασματικά, για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία διαχειρίστηκε ως μεσολαβούσα Αρχή την εξωδικαστική προσπάθεια για τα μέλη της, θεωρείται ότι το Ειρηνοδικείο Χανίων, αποφάσισε, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, σύμφωνα με το πνεύμα του “Νόμου Κατσέλη”, σώζοντας το σπίτι αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό.

http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια