Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΕΥΡ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 250ΕΚ ΕΥΡΩ



Το Ευρωδικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης από την Ελλάδα για παλαιότερη απόφαση της Κομισιόν, με την οποία είχε διαταχθεί η χώρα να ανακτήσει ποσά, συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν σε έλληνες παραγωγούς κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων για τις αγροτικές ενισχύσεις.

Η ανάκτηση των 250 εκατ. ευρώ επικυρώθηκε «λόγω καθ’ υποτροπή πλημμελειών στον τομέα των ενισχύσεων για το ελαιόλαδο και για τις αροτραίες καλλιέργειες» επειδή η Ελλάδα «δεν ολοκλήρωσε το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών στον ελαιοκομικό τομέα, ούτε το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων» αναφέρει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.

Το 2007, επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενήργησαν στην Ελλάδα δύο έρευνες από τις οποίες αποκαλύφθηκαν «πλημμέλειες στους ελέγχους» που είχαν διενεργήσει οι ελληνικές αρχές.

Η Κομισιόν, με απόφαση της 15ης Απριλίου 2011, επέβαλε στις αγροτικές δαπάνες που δηλώθηκαν από την Ελλάδα διορθώσεις ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή:

- 133.315.230,85 ευρώ στον ελαιοκομικό τομέα για τις περιόδους 2003/2004 και 2004/2005,

- 3.701.088,51 ευρώ για εκπρόθεσμες δαπάνες κατάρτισης του ΣΓΠ στον ελαιοκομικό τομέα,

- 122.425.959,66 ευρώ για το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων των αροτραίων καλλιεργειών για τις δηλώσεις του 2007.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα προσέφυγε κατά της απόφασης της Κομισιόν στο Γενικό Δικαστήριο το οποίο, με απόφασή του της 17ης Μαΐου 2013, απέρριψε τους λόγους ακυρώσεως που προέβαλε η Ελλάδα κατά της αποφάσεως της Επιτροπής.

Η Ελλάδα άσκησε στη συνέχεια αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωδικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει, στην πραγματικότητα, να θέσει εκ νέου υπό συζήτηση τις πραγματικές εκτιμήσεις στις οποίες προέβη το Γενικό Δικαστήριο για να διαπιστώσει εάν το ελληνικό σύστημα ελέγχου της παραγωγής ελαιόλαδου παρουσίασε επαναλαμβανόμενες ελλείψεις και εάν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις προσαυξήσεως λόγω υποτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι μια τέτοια εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών δεν επιτρέπεται στο πλαίσιο αναίρεσης και γι’ αυτό απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης της Ελλάδας και επικυρώνει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, καθώς και την απόφαση της Επιτροπής.

http://www.enet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια