Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ"



Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ αργά χθες το απόγευμα στη Βουλή (51 υπέρ, 46 όχι και ένα «παρών» του κ. Νικ. Κακλαμάνη) σήμανε και τυπικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αντικείμενο το αίτημα των κομμάτων της τελευταίας για δημοψήφισμα.

Την πρώτη κίνηση έκαναν ήδη οι ΑΝΕΛ καταθέτοντας αμέσως γραπτό αίτημα, ενώ χθες το βράδυ ακολούθησαν δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές και εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στο Περιστύλιο μεταξύ κύκλων της αντιπολίτευσης συνεζητείτο χθες το βράδυ έντονα ως σενάριο η πιθανότητα αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου η κυβέρνηση να το έστελνε άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε οποιαδήποτε κίνηση σήμερα στη Βουλή για το θέμα του δημοψηφίσματος θα στερείτο σημασίας, αφού βάσει Συντάγματος δημοψήφισμα μπορεί να γίνει σε ψηφισμένο νομοσχέδιο και όχι σε νόμο δημοσιευμένο στο ΦΕΚ. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν το σχετικό σενάριο, ενώ πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία σχετική ειδοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι εξαιτίας πολιτικών διαφορών και άλλων σκοπιμοτήτων δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει ενιαία γραπτή πρόταση από τον χώρο της αντιπολίτευσης, άπαντες τώρα αναμένουν να κατατεθούν όλες οι ξεχωριστές κομματικές προτάσεις προκειμένου, διά της θεσμικής οδού, από το επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, να διαπιστωθεί αν οι υπογραφές που θα συνοδεύουν τα εν λόγω αιτήματα μπορούν να συναθροιστούν ώστε να σχηματιστεί ο από το Σύνταγμα απαιτούμενος για μια συζήτηση στην Ολομέλεια αριθμός τουλάχιστον 120 βουλευτών.

Υπογραφές ΚΚΕ

Ομως, μεταξύ των άλλων, οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ, με τελευταία και «ηχηρότερη» τη χθεσινή της κ. Αλέκας Παπαρήγα, δημιουργούν σαφείς αμφιβολίες για το κατά πόσον οι «κόκκινες» υπογραφές μπορούν να συναθροιστούν: «Θέλετε να συμφωνήσουμε εμείς σε δημοψήφισμα με ένα νόθο ερώτημα;» είπε από του βήματος της Ολομελείας η πρόεδρος της Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθιστώντας αισθητή τη διαφωνία της με την ουσία του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τούτων δοθέντων, οι υπογραφές της Χ.Α. αποκτούν ρόλο καθοριστικό ως προς την επίτευξη του στόχου να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 120 βουλευτών – γεγονός το οποίο, ωστόσο, ήδη προκαλεί φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, καθώς στελέχη της δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να συντονιστούν οι υπογραφές τους με εκείνες του συγκεκριμένου κόμματος της Ακροδεξιάς. Ενδεικτικό της σύγχυσης, πάντως, είναι ότι παρά τα όσα συνοδεύουν τις εκατέρωθεν κομματικές τοποθετήσεις, ο εκ των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ Θ. Παφίλης υποστήριξε χθες στη Βουλή ότι «υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός για να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια».

Στα αξιοσημείωτα όσον αφορά τη χθεσινή ψηφοφορία είναι ότι υπήρξαν έξι αντικαταστάσεις βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα και δύο από το ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Γ. Μωραΐτη να ζητεί ο ίδιος να αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα να «επιστρατευθεί» ακόμη και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, με τη βουλευτική ιδιότητά του, προκειμένου να μη χαθεί «πράσινη» ψήφος.


http://www.kathimerini.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια