Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΣΤΕ: ΝΟΜΙΜΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ



Νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την κρατική χρηματοδότηση ανέγερσης ισλαμικού τεμένους επί της Ιεράς Οδού, στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό κατά πλειοψηφία με την υπ' αριθμ. 2399/2014 απόφασή του, έκρινε συνταγματικούς τους Ν. 3512/2006 και Ν. 4014/2011 για την κατασκευή, διαχείριση και συντήρηση του ισλαμικού τεμένους.

Οι Σύμβουλοι του ΣτΕ έκριναν ότι με τις νομοθετικές διατάξεις για την κατασκευή του τεμένους δεν παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά εξασφαλίζεται για τους μουσουλμάνους της Αττικής η ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, βάσει του Συντάγματος.

Ακόμη, γίνεται αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του Ν. 3512/2006, που επικαλείται την αναγκαιότητα ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό και τις δεσμεύσεις της χώρας από τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Σύνταγμα,σχετικά με την ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων. Το ποσό για την ανέγερση του έργου ανέρχεται στο 1.100.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής του τεχνικού συμβούλου που ανέρχεται στις 153.750 ευρώ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθηνά», δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής. Αξιοσημείωτη είναι και η παρέμβαση του μουφτή Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλής υπέρ της κατασκευής του έργου, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς δεν νομιμοποίησε εμπρόθεσμα τον δικηγόρο του.

Ακόμα, ενώπιον του Δ' Τμήματος του ΣτΕ εκκρεμούν αιτήσεις, οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σχετικά με τον διαγωνισμό για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους

http://www.lawnet.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια