Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Δ.Σ.ΒΟΛΟΥ: ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ Δ.Σ.Β. ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ



Όπως ενημερώθηκε αρμοδίως το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, από την 1η Ιουλίου ξεκίνησαν εργασίες εγκατάστασης μαγνητικής πύλης στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης με σκοπό τον έλεγχο των εισερχομένων σε αυτό, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν εργασίες τοποθέτησης συστήματος καμερών εντός και εκτός του Δικαστικού Μεγάρου. Το έργο αυτό πραγματοποιείται με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εισήγηση της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και με ευθύνη της κ. Προϊσταμένης του Πρωτοδικείου , χωρίς καμία εμπλοκή του Δικηγορικού Συλλόγου.

Αναγνωρίζουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 14 παρ.6 του Ν.3917/2011, το οποίο μετά την παρ.1 του άρθρου 8 του Ν. 3625/2007 τροποποίησε το Ν.2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή ήχου ή εικόνας στους δημόσιους χώρους για λόγους της δημόσιας ασφαλείας. Αναγνωρίζουμε επίσης την ανάγκη προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όλων των παρευρισκομένων εντός του Δικαστικού Μεγάρου, έναντι του οποιουδήποτε οπλοφορούντος εισβολέα. Δεν παραβλέπουμε ότι οι προαναφερόμενες διατάξεις προβλέπουν ακόμη και ποινικές κυρώσεις κατά του κατά νόμον υπόχρεου στη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας.

Πόσο πρόσφορη όμως, αναγκαία και αναλογική ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό είναι η τοποθέτηση καμερών ακόμη και στο εσωτερικό του Δικαστικού Μεγάρου, έστω και αν η τοποθέτηση δεν θα γίνει σε γραφεία, αλλά σε διαδρόμους και στα ακροατήρια; Μήπως δημιουργούνται για τον πολίτη, τον κινούμενο εντός του κτιρίου, συνθήκες διαρκούς επιτήρησης; Μήπως έτσι παραβιάζεται η προβλεπόμενη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, αν και δεν του ζητήθηκε θεσμικά η συναίνεσή του για το συγκεκριμένο έργο, περιορισθείς σε απλή ενημέρωση, σε κάθε περίπτωση και σέβεται και αναγνωρίζει τους διακριτούς θεσμικούς ρόλους του κάθε δημόσιου φορέα. Ο ίδιος όμως ως υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών , δεν μπορεί παρά να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την τοποθέτηση καμερών στους εσωτερικούς χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, αναγνωρίζοντας πάντως την ανάγκη , για λόγους δημοσίας ασφαλείας, της τοποθέτησης καμερών στον περιβάλλοντα χώρο και μαγνητικής πύλης στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου.

δείτε περισσότερα εδώ

http://www.ethemis.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια